17.12.2018
Vlašské orechy ľudstvo pozná tisícky rokov, obľubujeme ich jesť čerstvé, no tiež sa pridávajú do zákuskov, plniek, cereálií, pečiva, šalátov, cestovín..., dokonca sa z nich vyrába cenný orechový olej. Pretože obsahujú dosť vysoké percento omega-3 a omega-6 mastných kyselín a antioxidantov, týmito benefitmi prospievajú ľudskému zdraviu. Dôležité je vedieť, že vlašské orechy sú jednou z hodnotných potravín, ktoré obsahujú zdravé tuky v skutočne významnom množstve a sú pomocníkmi zdravého srdca, mozgu a môžu pomôcť v prevencii rakoviny.
Sila antioxidantov vo vlašských orechoch je ukrytá práve v hnedej šupe, tam je ich koncentrácia totiž najvyššia. Čo sa týka nutričných hodnôt, vo vlašských orechoch nájdeme približne 65 % tukov, 15 % bielkovín, minimum sacharidov a vlákninu. Na 100 gramov vlašských orechov pripadne cca 654 kalórií, čiže sú výrazne kalorické, z čoho vyplýva, že pravidelná konzumácia si vyžaduje udržať chuť na orechy v zdravej miere. Niektoré štúdie naznačujú, že ak sa vlašské orechy pravidelne konzumujú „ v rozumnej miere“, nezvyšujú riziko obezity.
Vďaka vlašským orechom, teda ich pravidelnou konzumáciou v primeranom množstve pravdepodobne môžeme predchádzať ochoreniam srdcovo cievneho systému v podobe znižovania „zlého“ cholesterolu, ale tiež zápalov v tele a zlepšeným fungovaním ciev aj zníženou tvorbou usadenín na stenách ciev, ktoré majú na svedomí ich postupné upchávanie aj stratu pružnosti.
Údajne hrsť orechov denne môže byť pomocníkom u ľudí bojujúcich s depresiami ale aj u starších jedincov bojujúcich s postupným znižovaním kognitívnych funkcií súvisiacich so starnutím. Štúdia na senioroch potvrdila, že pravidelná konzumácia orechov ide ruka v ruke s výrazným zlepšením pamäte. V ďalšej štúdii zameranej na 64 mladých a zdravých ľudí počas ôsmych týždňov sa ukázalo, že vďaka konzumácii orechov sa u tejto skupiny zvýšilo porozumenie. Niektoré štúdie naznačujú, že práve orechy, okrem toho, že pomáhajú zlepšovať mozgové funkcie, môžu pomáhať aj v spomalení progresu Alzheimerovej choroby. Či tento fakt odborníci naozaj potvrdia, dozvieme sa až po uskutočnení ďalších potvrdzujúcich štúdií.
Pre rakovinu je typický abnormálny a nekontrolovaný rast rakovinových buniek. Des je už známe, že niektorým druhom tohto zákerného ochorenia je možné predchádzať zdravým životným štýlom, ku ktorému patrí aj vhodný výber zdravých potravín, medzi ktoré vlašské orechy jednoznačne patria.
Vlašské orechy obsahujú niekoľko bioaktívnych látok ako sú napr. fytosteroly, gama-tokoferol, omega-3 mastné kyseliny, kyselina ellagová a jej príbuzné zlúčeniny, rôzne antioxidačné polyfenoly, ktorým sa pripisujú protirakovinové účinky.
Pozorovacie štúdie spájajú pravidelnú konzumáciu orechov s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva a prostaty. Ďalšie štúdie realizované na zvieratách naznačujú, že práve konzumácia tohoto druhu orechov môže pomôcť potlačiť rast rakoviny prsníka, prostaty, hrubého čreva a obličiek. Avšak tieto štúdie ešte musia byť potvrdené aj klinickými štúdiami u ľudí.
Meď – tento minerál podporuje zdravie srdca, no tiež pomáha udržiavať zdravú funkciu kostí, nervov aj imunitného systému.
Kyselina listová – známa aj ako vitamín B9 má mnoho biologických funkcií. Nedostatok počas tehotenstva môže spôsobiť niektoré vrodené chyby plodu.
Fosfor – približne 1 % nášho tela tvorí fosfor, minerál, ktorý sa nachádza najmä v kostiach a má mnoho funkcií v ľudskom tele.
Vitamín B6 – tento vitamín posilňuje celý imunitný systém a celkovo nervový systém, jeho nedostatok sa tiež viaže na anémiu.
Mangán – tento potrebný minerál má práve najvyššie zastúpenie v orechoch, celých zrnách a v ovocí či zelenine.
Vitamín E – v porovnaní s ostatnými orechmi, práve vo vlašských orechoch je tento vitamín mladosti a dlhovekosti zastúpený veľmi výrazne
Napriek tomu, že vlašské orechy sú veľmi zdravé, u niektorých je potrebné dať si na ne veľký pozor. Ľudia alergický na orechy si však musia obzvlášť dávať pozor nielen na orechy ale aj potraviny, ktoré ich obsahujú, pretože si konzumáciou orechov môžu veľmi uškodiť.
Orechy totiž patria medzi 8 najčastejších alergénnych potravín a príznaky na alergiu na orechy bývajú veľmi závažné, dokonca môžu vyvolať anafylaktický šok, ktorý môže byť bez patričnej liečby až ohrozujúci na živote.