Zemiaky s morčacím mäsom, špenátom a kyslou smotanou

Jednoduchý a chutný obed, ktorý budete chcieť pripravovať častejšie a ktorý bude chutiť snáď každému. Zemiaky varené v šupke sú najlepším variantom, pretože si uchovajú najviac prospešných látok a sú ako príloha vhodnejšie pre svoj nižší glykemický index. Špenát je známy predovšetkým vysokým obsahom kyseliny listovej a provitamínu A. Morčacie mäso je významným zdrojom plnohodnotných bielkovín a kyslá smotana, rovnako ako ďalšie kyslomliečne výrobky, priaznivo ovplyvňuje črevnú mikroflóru, ktorá čistí celý organizmus, upravuje trávenie a bráni zápche.

Suroviny

150 g morčacieho mäsa
50 g čerstvého listového špenátu (2 hrste)
10 g repkového oleja (1 polievková lyžica)
10 g čerstvej petržlenovej vňate (1 polievková lyžica)
štipka soli
štipka čierneho korenia
60 g 12% kyslej smotany (2 polievkové lyžice)
150 g zemiakov

1
porcia
obtiažnosť
2008 kJ / porcia

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke a aj so šupkou ich pokrájame na hrubšie plátky.

Špenát sparíme v sitku vriacou vodou (napríklad z rýchlovarnej kanvice) a ihneď schladíme studenou tečúcou vodou (špenátu zostane krásne zelená farba).

Morčacie mäso nakrájame na kocky, osolíme, okoreníme a orestujeme na repkovom oleji domäkka.

Zemiaky, špenát a morčacie kocky v hrnci zľahka premiešame s kyslou smotanou, dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.

 

1 porcia | doba prípravy 45 minút | 2008 kJ / 480 kcal

Vhodné pre deti, zdroj bielkovín, vhodné pre diabetikov, bez lepku, nízky glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
35,0 g
Bielkoviny
36,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Pečené kura s kapustou a zemiakmi varenými v šupke
4
porcie
obtiažnosť
2064 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Indická šošovica Dhal
4
porcie
obtiažnosť
1158 kJ / porcia

Vaše premeny

Svetluša Gaborová

Úpravou stravy k odbúraniu zdravotných problémov

Jozef Rodák

Vadila mi moja nadváha a nedokázal som za mesiac schudnúť ani jedno kilo ...

Barbora Tesárová

Objavila som pre mňa nové potraviny, úpravy mäsa a kombináciu rôznych jedál