1 kg tekvice (maslovej alebo hokaido)
2 červené papriky
2 lyžice harissa pasty
1 lyžica olivového oleja
200 g jačmenných krúpov
1 strúčik prelisovaného cesnaku
šťava z 1 citróna
150 ml hustého gréckeho jogurtu
200 g listov zo špenátu
soľ
korenie
Najskôr očistime tekvicu od šupky a jadierok tak, aby zostala iba čistá dužina. Rúru predhrejeme na na 200 °C. Tekvicu nakrájame na malé kocky a dáme na plech vyložený papierom na pečenie potretým olejom. Papriku nakrájame na malé kocky a primešame k tekvici. Spoločne pečieme asi 15 - 20 minút. Zelenina musí byť mäkká, ale stále na "skus".
Vo veľkej miske si zmiešame olej a korenie harissa. Akonáhle zeleninu vyberieme z rúry, vysypeme ju do misky a premiešame s korením.
Krúpy si uvaríme podľa návodu na obale. Miesto vody môžeme použiť zeleninový vývar.
V miske zmiešame cesnak, citrónovú šťavu a grécky jogurt. Osolíme a okoreníme. Keď máme krúpy hotové, necháme ich vychladnúť. Vlažné potom pridáme do misky so zeleninou a premiešame s lístkami umytého a vysušeného špenátu. Špenát by mal trochu zvädnúť.
Jedlo servírujeme buď poliate zálievkou z jogurtu alebo zálievku môžeme podávať zvlásť v malej miske.
TIP: Obdobný recept pripravíte, keď namiesto krúpov nájdete doma trochu kuskusu, quinoi alebo bulguru.
4 porcie | doba prípravy 40 minút | 1694 kJ / 405 kcal