250 g zeleniny (cuketa, karfiol, brokolica alebo mrazená zeleninová zmes s hráškom)
100 g tofu natural
110 g slepačích vajec (2 ks veľkosti M)
40 g múky (4 PL) (pohánková, špaldová celozrnná alebo ryžová)
25 g cibule (šalotka, žltá cibuľa alebo jarná cibuľka)
1 g majoránky (½ ČL)
10 ml tuku (1 PL) (repkový, kokosový alebo olivový olej alebo prepustené maslo)
60 g zemiakov (1 menší kus)
250 g zeleru (½ buľvy)
5 g masla (1 ČL)
100 ml mlieka (polotučné kravské, ovsené alebo sójové)
10 g čerstvej petržlenovej vňate (hrsť)
soľ
korenie
Na platňu dáme vo väčšom hrnci variť vodou. Zemiaky so zelerom očistíme a nakrájame na kocky, ktoré potom vložíme do vriacej osolenej vody a necháme variť cca 15 minút do zmäknutia.
Zeleninu na placky si musíme upraviť na malé kúsky. Cuketu nastrúhame najemno, inú zeleninu rozmixujeme v mixéri. Zeleninu zľahka osolíme a necháme chvíľku odležať.
Medzitým nahrubo nastrúhame aj tofu a cibuľku nakrájame na kocky. V mise rozšľaháme vidličkou vajcia s trochou soli, korenia a majoránom. Potom k vaječnej zmesi pridáme múku a dobre prešľaháme.
Zo zeleniny vytlačíme prebytočnú tekutinu a spolu s tofu a šalotkou tiež pridáme k vaječnej zmesi. Všetko dobre premiešame, aby sa všetko spojilo do cestíčka. V prípade, že je cesto príliš husté, prilejeme trochu vody. Ak sa zdá byť príliš riedke, tak pridáme trochu múky.
Z cesta potom tvoríme placky a opekáme na rozohriatom tuku na panvici približne 2 minúty z každej strany.
Uvarené zemiaky so zelerom zlejeme, pridáme mlieko a maslo, vrátime na platňu a necháme ešte chvíľku zahriať. Potom zmes nahrubo roztlačíme a vyšľaháme robotom alebo metličkou na kašu.
Na tanieri ozdobíme kašu nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s plackami.
TIP: Môžeme vyskúšať rôzne obmeny placiek, ale aj vyskúšať ďalšie kombinácie kaše. Namiesto zelera primiešame k zemiakom napríklad petržlen, tekvicu alebo brokolicu.
Poznámka: Uvedené energetické hodnoty sú orientačné. Presná hodnota záleží na výbere ingrediencií.
2 porcie | doba prípravy 30 minút | 1677 kJ / 401 kcal
Vhodné pre vegetariánov, deti a športovcov, zdroj bielkovín, bez lepku