CESTO:
2 kocky tvrdého tvarohu + 1 na ozdobu
4 polievkové lyžice špaldovej krupice
2 čajové lyžičky pohánkovej múky
4 polievkové lyžice rozpusteného GHI
2 vajcia
štipka soli
Omáčka:
citrón
limetka
čučoriedky
čučoriedkový džem
vanilkový lusk
javorový sirup
(kukuričný škrob)
Krupicu sparíme horúcim maslom a vzniknutú zmes zmiešame s dvomi tvarohmi nastrúhanými najemno.
Osolíme a postupne vmiešame vajcia.
Pridáme pohánkovú múku.
Cesto dôkladne prepracujeme.
Lyžičkou vytvárame malé guľôčky, ktoré varíme v dostatočnom množstve osolenej vody asi 7 minút. Akonáhle vyplávajú na povrch, guľky vyberieme. Pre istotu jeden na skúšku rozkrojíme.
Príprava omáčky: Šťavu z limetky a citróna vytlačíme do kastrólika.
Vanilku pozdĺžne rozrežeme a vydlabeme z nej zrniečka, ktorá pridáme k citrusovej šťave. Krátko spolu povaríme a prisypeme čerstvé čučoriedky. Dusíme spolu, kým čučoriedky nezmäknú.
Pridáme asi dve lyžice čučoriedkového džemu a ak sa napriek tomu omáčka bude zdať málo sladká, dochutíme ju trochou javorového sirupu. Zvyčajne to ale nie je nutné, omáčka bude aj tak dosť sladká. Ak chceme hustejšiu konzistenciu, môžeme pridať trošku kukuričného škrobu. Všetko spolu ešte krátko povaríme. Guľky polejeme omáčkou, posypeme strúhaným tvarohom a ozdobíme čerstvou mätou.
5 porcií | doba prípravy 30 minút | 1200 kJ / 287 kcal