20 faktov o jahodách, o ktorých ste možno netušili

12.06.2018

 
Malá jahoda, ale viete, aký veľký prínos má pre zdravie? Jahody sú nielenže prvým ovocím, ktoré dozrieva na jar, ale tiež sú prínosom pre naše zdravie – pre svaly, mozog, srdce, pomáhajú pri prevencii rakoviny a dokonca zlepšujú kognitívne funkcie.
 

Jahody sú sladké, šťavnaté a chutné .Traduje sa o nich, že sú kultivované od čias starého Ríma. Dnes sa jahody pestujú na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy a existuje viac ako 100 druhov týchto viacročných rastlín, špeciálne vyšľachtených pre širokú paletu podnebí a podmienok pestovania.

 

Toto sú tie najzaujímavejšie fakty o jahodách:

 

  1. Jahody sú vhodné pre tehuľky, pretože ich pravidelná konzumácia počas tehotenstva výrazne znižuje spinu bifidu – stav, keď sa miecha plodu nevyvíja správne.

 

  1. Obsahujú viac vitamínu C ako pomaranče a pomáhajú eliminovať zápaly. Dokonca pomáhajú pri liečbe katarakty a iných ochorení očí.

 

  1.  Myslíte si, že jahody bývajú iba červené? Ste na omyle, lebo niektoré kultivary jahôd môžu byť žlté, biele aj fialové. Niektoré môžu dokonca dosahovať veľkosť menšieho jablka, záleží na odrode.

 

  1. Už starí Rimania milovali jahody nielen pre ich chuť a vôňu, taktiež verili, že pomáhajú vyliečiť melanchóliu, horúčku, zlý dych, poruchy sleziny či pečene aj chronické mdloby.

 

  1. Počas stredoveku sa o jahodách tradovalo, že ich podávanie pri významných ceremóniách prinesie mier a prosperitu.

 

  1. Indiáni v Amerike vyrábali kukuričný chlieb s rozdrvenými jahodami a podávali ho spolu s kukuričnou krupicou aj kolonizátorom, čo ich inšpirovalo k vzniku prvého jahodového koláča.

 

  1. O jahodách sa hovorí, že sú aj dobrým afrodiziakom a vraj novomanželia vo Francúzsku ráno konzumujú polievku z jahôd.

 

  1. Jahody sú jediné ovocie, ktoré má zrniečka na vonkajšej strane (na rozdiel od hrozna, malín či iného bobuľového ovocia) a na jednej jahode môžete napočítať aj 150 až 200 drobných zrniečok. Preto sa nečudujte, ak vám nejaké drobné zrniečko uviazne medzi zubami. 

 

  1. V Belgicku dokonca objavíte múzeum, ktoré je venované iba jahodám.

 

  1. Hoci jahody majú mnoho zdravotných benefitov, tiež bývajú aj veľkým alergénom pre mnohých ľudí. Alergia na jahody sa líši od miernej formy až po závažnú, ako je anafylaktický šok, ktorý je už naozaj závažnou alergickou reakciou.

 

  1. Legendy uvádzajú, že ak dvojitú jahodu prekrojíte na polovicu a necháte ju zjesť svojmu milovanému/milovanej, zamiluje sa do vás. :)

 

  1. POZOR! Jahody pomáhajú aj pri znižovaní hmotnosti, predovšetkým pomáhajú redukovať problematický brušný tuk. Takže, konzumovať  jahody sa oplatí.:)

 

  1. Aj Madame Tallien, dáma z kráľovského dvora Napoleóna si aspoň raz ročne dopriala kúpeľ z jahôd. Kúpeľ pozostával minimálne z 10 kilogramov jahôd.

 

  1. Jahody sú rozdelené do niekoľkých kategórií, najchutnejšie sú tie, ktoré plodia v júni, ale existujú aj také, ktoré plodia viackrát počas leta. Tvary jahôd sa odlišujú a ich tvary závisia nielen od odrody ale aj od podmienok, v ktorých sa pestujú.

 

  1. Jahody tolerujú akúkoľvek záhradnú pôdu, no čím je pôda úrodnejšia, tým jahody narastú väčšie. Pre 4-člennú rodinu je ideálne mať 125 rastín, ktoré bohato pokryjú dostatok ovocia nielen na priamu konzumáciu ale aj na mrazenie či konzervovanie.  

 

  1. Jahody sú “trvalky”. Ak prinesú prvú úrodu, prodúktívne budú minimálne ďalších 5 rokov.

 

  1. Američania zjedia v priemere cca 3 kg jahôd ročne a v štúdii si viac ako polovica detí vo veku 9 rokov vybrala jahody ako svoje najobľúbenejšie ovocie.

 

  1. Predpokladá sa, že jahody pomáhajú znížiť riziko srdcových ochorení a niektorých druhov rakoviny. Majú nízky obsah kalórií a majú vysoký obsah vitamínov C, B6, K, ale aj kyseliny listovej, draslíka či aminokyselín.

 

  1. Jahody obsahujú vysokú hladinu dusičnanov, čo poukazuje na zvýšený prietok krvi a kyslíka do svalov. Výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí si doprajú jahody pred cvičením, dosahujú väčšiu vytrvalosť a spália viac kalórií.

 

20. Jahody umývajte tesne pred konzumáciou. Ak ich chcete konzumovať neskôr, v chladničke ich uskladnite neumyté, vtedy dlhšie vydržia.

Další články

Zdravie
Ktorý vitamín má mimoriadne antioxidačné vlastnosti?

Bunky ľudského tela sú vystavené oxidačnému stresu a vitamín E môže pomôcť pri ich ochrane. Tento vitamín sa prirodzene…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
Biologický vek je dôležitejší ako dátum narodenia!

Je to potvrdené, naozaj sme takí starí ako sa cítime. Tiež fajčenie, opaľovanie a ďalšie zlozvyky o ktorých viete, nielenže…

Vaše premeny

Jitka Zápotočná

Doteraz sa mi podarilo schudnúť 26 kg

Ján Flídr

Lekár mi diagnostikoval vysoký krvný tlak, cukor, cholesterol a extrémne zvýšenú hladinu kyseliny močovej

Jarmila Čížková

Oveľa lepšie si mi dýcha, prestali ma bolieť kĺby, celkovo som menej unavená a cítim sa oveľa mladšie