12.09.2018
Vitamín E je jedným z najsilnejších antioxidantov, ktorý naše telo potrebuje. Antioxidanty chránia bunkové membrány a tiež aj bunky ako také pred oxidačným stresom.
Nachádza sa v mnohých potravinách, vrátane niektorých olejov, aj v oleji z pšeničných klíčkov, taktiež v orechoch, hydine či vajíčkach, významné množstvá tohto vitamínu sa nachádzajú aj v zelenej listovej zelenine a obilninách. Keďže sa vyskytuje v širokom spektre potravín, jeho nedostatok je skôr zriedkavý, ale môže sa vyskytnúť, najmä u ľudí so špecifickými genetickými poruchami či u predčasne narodených detí. Spozornieť by mali však aj ľudia s poruchami vstrebávania tukov a malabsorbčného syndrómu, celiakie či Crohnovej choroby.
Spolu s vitamínmi A, D a K je vitamín E rozpustný v tukoch, a organizmus tieto vitamíny ukladá do pečene a tukových tkanív pre ďalšie použitie. Vitamín E v spolupráci s vitamínmi A a C patria teda k silným antioxidantom a chráni bunky pred oxidačným stresom.
Odborníci sa zamerali aj na výskum, či môže vitamín E pomôcť aj pri liečbe niektorých degeneratívnych ochorení, vrátane ochorenia srdca, vysokého krvného tlaku, upchávaní artérií či rakovine. Štúdie však nedokázali zníženie výskytu týchto stavov, pretože existuje len minimum overených medicínskych štúdií.
Proces oxidácie v ľudskom tele si môžete veľmi zjednodušene predstaviť ako hrdza na starom bicykli, rovnaký proces oxidácie a zrýchleného starnutia sa môže diať aj v organizme, keď sú bunky vystavené molekulám nazývanými voľné radikály. Voľné radikály totiž oslabujú a rozkladajú zdravé bunky a tiež môžu prispieť k ochoreniu srdca a rakovine. Taktiež je dôležité vedieť, že voľným radikálom sa nedokážeme vyhnúť, pretože vznikajú v dôsledku normálnych procesov v tele. Vitamín E ako silný antioxidant môže výrazne prispieť k ochrane buniek, znížiť poškodenie buniek vplyvom voľných radikálov aj spomaliť proces starnutia buniek.
Vitamín E môže pomôcť ľuďom, ktorí majú vyššie rizikové faktory životného prostredia vo svojom okolí alebo dbajú menej na zdravý životný štýl. Voľné radikály zvyšujú v ľudskom organizme tiež: fajčenie, smog alebo iné znečistené ovzdušie ale aj vystavenie organizmu vysokej expozícii slnečného žiarenia.
Pokiaľ konzumujete vyváženú stravu, je veľmi nepravdepodobné, že sa vitamínom E predávkujete. Konzumácia tohto vitamínu v jeho prirodzenej forme nie je riskantná a ani škodlivá!
Užívanie vitamínu E v doplnkovej forme však môže spôsobiť vážne vedľajšie účinky, jedným z takýchto nežiadúcich účinkov predávkovania je zvýšené riziko mozgovej príhody, preto ak užívate vitamín E v doplnkovej forme, vždy sa riaďte odporúčaniami a neprekračujte stanovenú dennú dávku.