30.08.2022
Anna Zlámaná
Spíte každý deň 7–8 hodín? Ste ráno oddýchnutí a máte dostatok energie? Ak nespíte dostatočne, zarábate si na problém. Spánok patrí medzi kľúčové faktory, ktoré výrazne obmedzujú fungovanie vášho metabolizmu v mnohých ohľadoch. Keď nespíme dostatočne, náš metabolizmus sa spomaľuje a telo nás presviedča, že rýchle sacharidy sú obzvlášť chutným zdrojom rýchlej energie, ktorá nám chýba. Mení sa totiž množstvo hormónov hladu a nasýtenia, ktoré ovplyvňujú naše chute. Sušienka ku káve pôsobí po noci bez kvalitného spánku obzvlášť lákavo. A ako na lepšiu kvalitu spánku? Snažte sa chodiť spať každý deň v rovnaký čas. Aspoň 8 hodín pred spánkom nepite kávu alebo iné nápoje s obsahom kofeínu. Snažte sa zrelaxovať, a to inak ako pozeraním na televíziu alebo do telefónu, teda napríklad čítaním obľúbeného magazínu. Posledné jedlo jedzte aspoň dve, lepšie tri hodiny pred spánkom a taktiež si pred spaním miestnosť dostatočne vyvetrajte.
Tu ide trochu o začarovaný kruh, pretože čím viac rýchlych sacharidov jete, tým viac ich vaše telo chce. Pokiaľ jete sladkosti, výrazne vám v rámci toho stúpa a následne klesá hladina krvného cukru. Čím viac cukru zjete, tým viac stúpa hladina glykémie (koncentrácia hladiny cukru-glukózy v krvi) a nasleduje o to strmší pád, po ktorom vaše telo chce ďalšiu dávku cukru. Buďte na seba chvíľu tvrdí a výrazne obmedzte sladené nápoje, teda aj džúsy, sladený čaj alebo malinovky. Nenahradzujte ich nápojmi sladenými sladidlami, pretože aj tie môžu ovplyvňovať chute a hladinu krvného cukru. Vodu si môžete ochutiť napríklad pokrájanými citrusmi, uhorkou, mätou, medovkou a ďalšími bylinkami. Alebo môžete nechať v studenej vode približne hodinu vylúhovať aj vrecúška ľubovoľného ovocného čaju. Nekupujte sušienky ani čokolády do zásoby, a pokiaľ niečo dostanete, radšej tieto maškrty rozdajte.
Dostatočný príjem bielkovín je základným kameňom každého stravovacieho režimu. Často pritom ľudia nejedia bielkovín dostatok. Minimálny príjem sa uvádza ako 0,8 g bielkoviny na 1 kg telesnej hmotnosti. Vhodnejšie je ale pokojne 1,2 – 1,5 g. Pri výraznej športovej aktivite a kalorickom deficite to môžu byť aj 2 g. Bielkovina vás oproti tuku a sacharidom najviac nasýti a hlad aj chuť tak prichádzajú neskôr. Zároveň pomáha udržovať stabilnú hladinu krvi a zabraňuje tak jej výrazným výkyvom, ktoré by viedli k potrebe dostať do seba ďalší rýchly zdroj energie. Preferujte ako zdroj bielkoviny nielen mäso, ale aj vajcia, menej tučné syry, tvarohy, cottage, skyr, strukoviny, ryby alebo napríklad tofu.
Či už chcete schudnúť výrazným obmedzením porcií alebo len máte tak hektický životný štýl, že na jedlo zabúdate a odsúvate ho na vedľajšiu koľaj, zarábate si na problém. Ak ste v príliš veľkom kalorickom deficite, bude sa vás telo snažiť donútiť tento deficit vyrovnať. A potom vám pevná vôľa nepomôže. Ideálny kalorický deficit je okolo 15 – 20 %. Vyšší deficit vám k lepším výsledkom nepomôže, pretože budete hladní a bez energie. A tu opäť prichádzajú chute na sladké, ktorými chce telo rýchlo nedostatok energie dohnať.
Sacharidy nie sú zaklínadlo, po ktorom zákonite priberiete. Veľa ľudí sa v dobrej viere snaží schudnúť tým, že ráno obmedzí pečivo, prestanú jesť prílohy na obed a večer sa snažia zasýtiť len zeleninovým šalátom. Keď takto razantne obmedzíte príjem sacharidov, výrazne znižujete svoj energetický príjem, a ako sme si už vysvetlili vyššie, môže to byť cesta do sladkých pekiel. Sacharidy by pritom mali tvoriť okolo 40 % denného energetického príjmu. Nie je teda potrebné ich takto razantne obmedzovať. Namiesto toho sa snažte vyberať komplexné sacharidy, ktoré vás zasýtia na dlhšiu dobu, pretože ich telo dlhšie trávi. Svoju úlohu v redukčnom jedálničku teda majú aj zemiaky, batáty, celozrnné cestoviny, celozrnné pečivo, pseudoobilniny ako pohánka a quinoa alebo napríklad aj ryža.
Zdravý životný štýl neznamená, že už si nikdy nemáte zamaškrtiť. Dnes už existuje veľa možností, ako si môžete sladké dopriať a pritom neuroniť slzu nad zmareným chudnutím. Ako rýchlovka môže pomôcť kvalitná proteínová tyčinka, cottage alebo tvaroh na sladko s bobuľovým ovocím a čakankovým sirupom, kúsok vysokopercentnej horkej čokolády. A pokiaľ máte chvíľku v kuchyni, môžete sa inšpirovať obrovským množstvom zdravých sladkých alternatívnych receptov. Mimochodom müsli a raw tyčinky spravidla nie sú vhodnou voľbou, pretože bývajú plné cukru. A to aj keď podľa obalu neobsahujú pridaný cukor, pretože sú založené na sušenom ovocí. Schválne sa niekedy pozrite na obale na tabuľku nutričných hodnôt.
Ako vidíte, za chuťami na sladké stojí celý rad faktorov spojených s kvalitnou vyváženou stravou a celkovo zdravým životným štýlom. Nie je to len o silnej vôli. Snažte sa teda postupne zamerať na vyššie spomínané body, ktoré povedú nielen k zmierneniu chutí na sladké, ale celkovo k nižšej hmotnosti aj pevnejšiemu zdraviu. Buďte trpezliví a konzistentní. Výsledky sa dostavia, chute ustúpia a nakoniec tiež zistíte, že sú vaše chuťové poháriky naraz na sladkú chuť oveľa citlivejšie, takže aj na uspokojenie bude stačiť oveľa menej.