1 hrnček špaldových krúpov
1 väčšia cibuľa
1 stredne veľká červená repa
2 väčšie mrkvy
hrsť sušených húb (alebo cca trojnásobok mrazených)
3 PL repkového oleja
Olúpeme cibuľu, mrkvu aj repu. Repu a mrkvu rozkrojíme na menšie kúsky a dáme variť. Zároveň zalejeme špaldu dvojnásobným množstvom vody, pridáme lyžicu oleja a za občasného miešania varíme na miernom plameni cca 30 minút. Medzitým si pokrájame na drobno cibuľu a na zvyšnom oleji ju speníme vo väčšom hrnci dozlatista. Keď je zelenina na skus, pokrájame ju na drobnejšie kúsky a pridáme k cibuli. Nakoniec pridáme aj uvarenú špaldu a huby, podlejeme troškou zeleninového vývaru a miešame, kým sa vývar vyparí, zelenina zmäkne a chute sa prepoja.
NIEČO NAVYŠE: Špaldoto je jednou z variant starého známeho rizota. Špaldu môžete nahradiť akoukoľvek inou obilninou. Je dobrá aj studená ako šalát, prípadne pre "mäsožravce" ako výborná príloha k mäsu.
ZAUJÍMAVOSŤ: Špalda je nešľachtený druh pšenice. Má ľahko orechovú chuť, oživí tak slané aj sladké pokrmy. Má mnoho vitamínov, predovšetkým skupiny B. Obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a pomerne veľké množstvo bielkovín (16 g na 100 g). Špalda síce nie je bezlepková, má ale oveľa menší obsah toxínov ako obyčajná pšenica, a tak ju dobre znášajú aj ľudia s alergiou na pšenicu.
2 porcie | doba prípravy 45 minút | 1474 kJ / 352 kcal