1 veľký baklažán
500 g paradajok
2 ks mozzarelly light
20 lístkov bazalky
4 strúčiky cesnaku
1 malá cibuľa
1 lyžica javorového sirupu
1 lyžica olivového oleja
Baklažán nakrájame na kolieska a rozprestrieme na väčšie doštičku. Každý kus dostatočne posolíme a necháme "vypotiť" aby sa baklažán zbavil prebytočnej horkosti. Asi po 20 minútach zotrieme tekutinu aj soľ papierovou utierkou. Pripravíme si omáčku z paradajok. Paradajky sparíme horúcou vodou a olúpeme z nich šupku. Nakrájame ich na malé kúsky. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na ňom najemno pokrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme paradajky, osolíme, okoreníme a osladíme sirupom, podľa chuti. Dusíme pod pokrievkou, kým sa z paradajok nevyparí prebytočná tekutina. Do vymasteného pekáča kladieme striedavo plátky baklažánu a plátky mozzarelly. Vždy potrieme každú vrstvu omáčkou a položíme na ňu lístok bazalky. Posledná vrstva by mala končiť syrom. Na záver vlejeme do pekáča zvyšnú omáčku a dáme do rúry zapiecť cca na 30 - 35 minút. Každú porciu lasagní pred podávaním prelejeme omáčkou.
Niečo navyše: Ak máte radi mäso, môžete si kúsky chudého mäsa do receptu pridať.
Baklažán: Je veľmi dôležitý nielen pri detoxikácii organizmu, dokonca aj znižuje cholesterol, podporuje funkciu pečene a pomáha proti kožným ochoreniam. Baklažán obsahuje veľké množstvo vlákniny. Z 90% ho tvorí voda. Pomôže vám teda ku krásnej a sviežej pleti.
2 porcie | doba prípravy 45 minút | 1654 kJ / 395 kcal