8 menších hlavičiek portobello šampiňónov
500 g listového špenátu
100 g syra cottage
6 vajec
100 g vločiek
2 dcl mlieka
2 strúčiky cesnaku
menšia cibuľa
3 lyžice olivového oleja
soľ, korenie
Zo všetkého najskôr si pripravíme špenát. Na troche olivového oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme špenát a dusíme do mäkka. Nakoniec primiešame 2 vajcia, osolíme, okoreníme a stiahneme z platne. Umyté šampiňóny zbavíme nožičiek a ľahko vydlabeme, potrieme celé klobúčiky olivovým olejom a položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Šampiňóny osolíme, okoreníme a naplníme každý klobúčik asi 2 lyžicami pripraveného špenátu a dáme na 10 minút do rúry predhriatej na 180 stupňov. Po 10 minútach ešte na každý šampiňón pridáme trochu syra cottage a dáme opäť na 10 - 15 minút do rúry.
Kým sa šampiňóny pečú, pripravíme si prílohu. Rozmixujeme vločky, pridáme 4 vajcia, mlieko, trochu soli a korenia. Zmes vylejeme na olejom potretú panvicu. Omelety opekáme z oboch strán na miernom plameni asi tak 4 minúty. Kúsky omelety pridáme k šampiňónom a podávame.
Šampiňóny portobello: Táto potravina sa u nás nepoužíva príliš dlho, ale pre svoje skvelé vlastnosti si už stihla získať mnoho priaznivcov. Tento druh šampiňónu je doslova nabitý vitamínmi (predovšetkým B6) a minerálmi (hlavne draslíkom). Kombinácia obsiahnutých minerálov spolu so selénom pomáha udržiavať normálny rytmus srdca a stabilný krvný tlak. Páni ocenia priaznivý vplyv na prostatu, dámy na štítnu žľazu. Výhodou je, že šampiňóny neobsahujú cholesterol a tuky a majú minimum sacharidov - teda sú veľmi vhodné v redukcii.
4 porcie | doba prípravy 45 minút | 1361 kJ / 325 kcal