2 kg cherry paradajok (alebo paradajky San Marzano)
2 zväzky bazalky
asi 4 strúčiky cesnaku
olivový olej
200 g varenej quinoy
1,5 l zeleninového vývaru
soľ
korenie
parmezán - hoblinky
Najprv uvaríme quinou podľa návodu. Paradajky rozpolíme, spoločne s cesnakom a bazalkou ich položíme na plech s papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 45 minút, kým paradajky nezmäknú a bazalkové lístky nie sú príjemne zoschnuté a chrumkavé.
Strúčiky cesnaku olúpeme a spolu s paradajkami a vývarom varíme ešte 10 minút. Nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka, osolíme, okoreníme a primiešame uvarenú quinou. Rozdelíme do misiek, pridáme lístky opečenej (i čerstvej) bazalky a podávame s hoblinkami parmezánu.
TIP: Paradajky obsahujú lykopén - červené farbivo, antioxidant, ktorý sa uvoľní až pri miernom zahriatí. Preto sú pečené alebo tepelne aspoň trochu upravené zdravšie, než paradajky surové.
4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1356 kJ / 324 kcal
Zdroj vlákniny, nízky GI, vhodné pre vegetariánov, vhodné pre diabetikov, vhodné pre deti