Polievka z pečených paradajok s quinoou

Osviežujúca, ľahká, presne taká polievka, ktorú si v lete radi doprajete miesto mäsitého a ťažkého obeda alebo vám poslúži ako rýchla večera.

Suroviny

2 kg cherry paradajok (alebo paradajky San Marzano)
2 zväzky bazalky
asi 4 strúčiky cesnaku
olivový olej
200 g varenej quinoy
1,5 l zeleninového vývaru
soľ
korenie
parmezán - hoblinky

4
porcie
obtiažnosť
1356 kJ / porcia

Postup

Najprv uvaríme quinou podľa návodu. Paradajky rozpolíme, spoločne s cesnakom a bazalkou ich položíme na plech s papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom. Pečieme 45 minút, kým paradajky nezmäknú a bazalkové lístky nie sú príjemne zoschnuté a chrumkavé.

Strúčiky cesnaku olúpeme a spolu s paradajkami a vývarom varíme ešte 10 minút. Nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom dohladka, osolíme, okoreníme a primiešame uvarenú quinou. Rozdelíme do misiek, pridáme lístky opečenej (i čerstvej) bazalky a podávame s hoblinkami parmezánu.

TIP: Paradajky obsahujú lykopén - červené farbivo, antioxidant, ktorý sa uvoľní až pri miernom zahriatí. Preto sú pečené alebo tepelne aspoň trochu upravené zdravšie, než paradajky surové.

4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1356 kJ / 324 kcal

Zdroj vlákniny, nízky GI, vhodné pre vegetariánov, vhodné pre diabetikov, vhodné pre deti

Tuky
12,0 g
Sacharidy
38,0 g
Bielkoviny
12,0 g
Vláknina
7,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Polievky
Šošovicová polievka na indický spôsob
4
porcie
obtiažnosť
1303 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Batátový krém s marinovaným tempehom
4
porcie
obtiažnosť
1568 kJ / porcia

Vaše premeny

Mária Žembová

Cítim sa zdravšia, sebavedomejšia a hlavne spokojnejšia

Anton Škrtel

Nutriadapt vrelo odporúčam každému, lebo toto nie je diéta, ale zdravý životný štýl

Jozefína Šottníková

Znova si môžem obliecť všetko, čo mám v šatníku