2 lyžice repkového oleja
1 nadrobno nakrájaná cibuľa
2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
1 kg mrky (nastrúhanej nahrubo)
2 lyžičky mletej rasce
kôra i šťava z polovice citrónu
750 ml zeleninového vývaru
morská soľ
150 g kozieho syra
hrsť nahrubo nasekanej mäty
hrsť nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
asi 1 cm zázvoru
Do väčšieho hrnca nalejeme olej. Opekáme na ňom cibuľu a cesnak dovtedy, kým zosklovatejú. Pridáme mrkvu, korenie a citrónovú kôru so šťavou. Zľahka opekáme, aby mrkva nasiakla chuť. Zalejeme vývarom a trochou vody (množstvo vody volíme s ohľadom na to, koľko chceme porcií). Podľa chuti dosolíme a varíme, pokým nie je mrkva mäkká. Zázvor očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Primiešame do polievky. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkej konzistencie. V prípade, že by sa nám polievka zdala príliš hustá, prilejeme trochu vody a ešte chvíľu prehrejeme.
Polievku rozlejeme do tanierov, na každú porciu rozdrobíme trochu kozieho syra a posypeme lyžicou nasekanej mäty a vňaťky. Môžeme pokvapkať trochou olivového oleja.
TIP: Pokiaľ chcete polievku podávaľ ako hlavné jedlo, môžete pridať opečený celozrnný chlieb nakrájaný na kocky.
4 porcie | doba prípravy 20 minút | 1139 kJ / 272 kcal
Vhodné pre vegetariánov, vhodné pre deti, vhodné pre diabetikov, zdroj vlákniny, nízky GI