Batátový krém so Šmakounom, tekvicovými semienkami a chilli

Šmakoun je potravina s vysokým obsahom kvalitnej živočíšnej bielkoviny (vaječného bielka), ktorá neobsahuje lepok. Najčastejšie sa používa ako alternatíva k mäsu. Batátový krém je ideálnym ľahším obedom, ktorý môžete bez chilli podať aj deťom.

Suroviny

150 g sladkých zemiakov (1 veľký sladký zemiak)
50 g cibule (1/2 stredne veľkej cibule)
15 g cesnaku (3 strúčiky)
20 g čerstvého zázvoru (1 polievková lyžica)
250 ml zeleninového vývaru (1 pohárik)
8 g olivového oleja (1 polievková lyžica)
15 g tekvicových semienok (1 polievková lyžica)
3 g chilli vločiek (1 čajová lyžička)
100 g šmakounu bez príchute
štipka soli
štipka čierneho korenia

1
porcia
obtiažnosť
2415 kJ / porcia

Postup

Cibuľu orestujeme na olivovom oleji. Pridáme na plátky pokrájaný cesnak a necháme ho "rozvoňať".
 
Pridáme na kocky pokrájané sladké zemiaky a zalejeme vývarom.
 
Akonáhle sladké zemiaky zmäknú, rozmixujeme ich pomocou ponorného mixéra na hladký krém. Ak je polievka príliš hustá, prilejeme ešte trochu vývaru (alebo vody). Dosolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a nastrúhaným zázvorom.
 
Tekvicové semienka orestujeme nasucho na panvici a premiešame s chilli vločkami.
 
Polievku podávame posypanú na kocky pokrájaným šmakounom a ozdobenú opraženými tekvicovými semienkami s chilli.
 

 

 

 

1 porcia | doba prípravy 60 minút | 2415 kJ / 577 kcal

Vhodné pre športovcov, zdroj bielkovín, zdroj vlákniny

Tuky
22,0 g
Sacharidy
74,0 g
Bielkoviny
28,0 g
Vláknina
8,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Polievky
Zelená polievka s čedarom
4
porcie
obtiažnosť
1443 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Hubový krém s krúpami
4
porcie
obtiažnosť
764 kJ / porcia

Vaše premeny

Kristína Lacinová

Kristínka na naučila ako si pripravovať jedlo, ako sa stravovať a ako čeliť nástrahám v stravovaní

Anton Škrtel

Nutriadapt vrelo odporúčam každému, lebo toto nie je diéta, ale zdravý životný štýl

Mária Krivosudská

Na každej kontrole som videla nejaké zlepšenie