1 väčšia bravčová panenka
1 lyžica olivového oleja
5 ks mandlí
5 ks sušených sliviek
soľ
korenie
červené víno
800 g zemiakov
2 štipky rozmarínu
1 lyžica masla
balsamico
Panenku umyjeme a osušíme. Do každej sušenej slivky vložíme mandľu. Uprostred panenky vytvoríme ostrým nožom úzky otvor a vložíme do neho naplnené slivky. Slivka sa musí v mäse celá schovať. Medzitým si dáme do vriacej osolenej vody variť na malé kocky pokrájané zemiaky. Predhrejeme rúru na 200 °C. Na rozpálenú panvicu vlejeme olej a opekáme na ňom panenku - z každej strany asi 2 minúty tak, aby sa vytvorila kôrka. Panenku ľahko podlejeme vínom. Necháme vypariť alkohol, potom panenku vyberieme a zabalíme do alobalu. Mäso v alobale vložíme na pekáčik do rúry a necháme v rúre "dôjsť" asi tak 8 minút, aby mäso bolo uprostred ružové.
Než sa dopečie panenka, pripravíme si prílohu. Uvarené a scedené zemiaky dáme do veľkej misy. Pridáme nasekaný rozmarín, lyžicu masla a všetko dobre premiešame. Panenku vyberieme z rúry, vybalíme z alobalu a necháme na doske ešte asi 5 minút odpočívať. Medzitým si na panvici ohrejeme šťavu z mäsa, osolíme, dochutíme kvapkou balsamicového octu a necháme prejsť varom. Zemiaky naservírujeme na tanier, pridáme niekoľko nakrájaných kusov panenky a prelejeme vínnou redukciou.
4 porcie | doba prípravy 50 minút | 2313 kJ / 553 kcal