Halušky:
1 vajce
2 lyžice ľanového mletého semienka (možno zakúpiť mleté)
1 hrnček celozrnnej špaldovej múky (hrnček 250 ml)
1 vanička tvarohu (polotučný)
štipka soli
ĎALŠIE:
1 červená cibuľa
1 červená paprika
1 žltá paprika
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
soľ
korenie
bylinky (rozmarín, tymián)
Vo väčšej mise si premiešame múku spolu so soľou a ľanovým semienkom. Pridáme jedno vajce a vaničku tvarohu. Rukami vytvoríme cesto, z ktorého budeme váľať malé guľôčky v tvare halušiek. Tie si odkladáme na tanier. Halušky vhodíme do hrnca s vriacou osolenou vodou a varíme, kým nevyplávajú navrchr. Trvá to asi 3 - 5 minút. Vyberte najväčšiu halušku a skontrolujte prerezaním, či je dobre uvarená (vo vnútri sa nelepí).
Na panvici rozpálime olej, na ktorom orestujeme cibuľu nakrájanú na tenké prúžky. Hneď ako cibuľa začne zlatnúť, pridáme na prúžky nakrájané papriky a miešame, kým papriky nezmäknú. Na záver pridáme na plátky pokrájaný cesnak a ešte chvíľu restujeme. Stačí len chvíľu, aby nám cesnak nezhorkol. Vzniknutú zmes premiešame s haluškami, ktoré sme si vopred scedili. Podľa chuti dosolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a môžeme pridať nadrobno nasekané bylinky.
Červená paprika: Obsahuje 3 x viac vitamínu C ako pomaranč. Je veľmi vhodná pri redukčnom jedálničku, pretože pomáha zaháňať chute na sladké. Paprika sa dá v lete grilovať, ako príloha k mäsu alebo použiť ako chutná a farebná ingrediencie do sendviča či šalátu. Naopak, zelenú papriku nepoužívajte pri tepelnej úprave, stráca farbu a pokrmu tak uberá na atraktivite.
3 porcie | doba prípravy 20 minút | 1673 kJ / 400 kcal