Losos s feniklom a mrkvou

Losos je zdrojom omega 3 nenasýtených mastných kyselín, tie sú známe okrem iného aj tým, že pôsobí protizápalovo. Rovnako ako ostatné ryby obsahuje aj losos vitamín D, ktorý je nevyhnutný pre ľudský organizmus a ktorého nedostatkom bohužiaľ trpí väčšina našej populácie. Steak z lososa doplnený feniklom a mrkvou je tak ideálny variantom ľahkého a pritom vyváženého obeda alebo večere.

Suroviny

100 g lososa bez kože
2 PL citrónovej šťavy
1 ČL olivového oleja (extra panenský)
20 g kyslej smotany
100 g čerstvého feniklu
150 g mrkvy
štipka soli
štipka čierneho korenia
30 g ryže (nelúpaná)

1
porcia
obtiažnosť
1975 kJ / porcia

Postup

Fenikel umyjeme, rozkrojíme a odstránime tvrdý stred. Mrkvu umyjeme a oškriabeme.

Oboje nakrájame na tenké plátky a v osolenej vode spoločne dusíme na miernom plameni asi 10 až 15 minút tak, aby zelenina zostala chrumkavá. Potom vodu zlejeme a do zeleniny zamiešame kyslú smotanu.

Filety z lososa osušíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a opekáme na oleji asi 4 minúty z každej strany.

Na tanier rozložíme fenikel s mrkvou a na zeleninové lôžko položíme lososa.

Podávame s ryžou uvarenou podľa návodu na obale.

1 porcia | doba prípravy 30 minút | 1975 kJ / 472 kcal

Vhodné pre celú rodinu, športovcov a diabetikov, zdroj bielkovín a vlákniny, nízky glykemický index

Tuky
22,0 g
Sacharidy
39,0 g
Bielkoviny
26,0 g
Vláknina
9,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Raňajky
Americký brunch
1
porcia
obtiažnosť
1907 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Grilovaná zelenina s cestovinami
4
porcie
obtiažnosť
1547 kJ / porcia

Vaše premeny

Jana Chomová

Naučila som sa správne kombinovať vhodné potraviny, schudla som a zlepšil sa mi môj zdravotný stav

Ján Flídr

Lekár mi diagnostikoval vysoký krvný tlak, cukor, cholesterol a extrémne zvýšenú hladinu kyseliny močovej

Jitka Zápotočná

Doteraz sa mi podarilo schudnúť 26 kg