350 g najemno nastrúhanej a odkvapkanej (vylisovanej) cukiny - bez jadierok
300 g pohánkovej múky
1 prášok do pečiva (bez fosfátov)
1 lyžička perníkového korenia
štipka soli
kokos
3 celé vajcia
2 lyžice horúcej vody
70 - 100 g ryžového (alebo iného) sirupu
2 lyžice repkového oleja + na vymastenie plechu
2 lyžice kakaa
40 g slnečnicových semienok
50 g nasekaných vlašských orechov
20 g čerstvo namixovaných ľanových semienok
Múku premiešame s kypriacim práškom. Do hlbšej misy si rozklepneme celé vajcia. Cuketu očistíme a nastrúhame najemno. Vytlačíme prebytočnú vodu. K vajíčkam pridáme sirup a dve lyžice horúcej vody. Šľaháme do peny, najlepšie ručným šľahačom. Pridáme olej a ešte chvíľu šľaháme. Potom prisypeme múku, pridáme perníkové korenie a nastrúhanú cuketu so štipkou soli. Primiešame slnečnicové semienka, dve lyžičky kakaa a ľanové semienko, ktoré vopred rozmixujeme v mlynčeku na kávu. Nakoniec pridáme posekané vlašské orechy. Vlejeme na plech vymastený olejom a vysypaný kokosom. Pečieme podľa veľkosti plechu a výšky cesta, ale približne 30 min pri 190 °C.
NIEČO NAVYŠE: Medovník môžeme ešte poliať horkou 85% čokoládou, ktorú rozohrejeme a zmiešame s kokosovým olejom. To ale výrazne zvýši kalorickú hodnotu celého múčnika. Komu by sa cesto zdalo predsa len málo sladké, môže doň primiešať na kúsky pokrájané sušené slivky.
TIP: Perník je veľmi obľúbený múčnik a to nielen u detí. Ak si vezmete malý kúsok cuketového perníku na desiatu alebo na raňajky spoločne s malým jogurtom, nemusíte mať výčitky, že ste zhrešili. Tento múčnik má totiž minimum tuku. V tomto prípade ho nahradila cuketa.
8 porcií | doba prípravy 50 minút | 1375 kJ / 329 kcal