5 vaječných bielkov
1 polievková lyžica kakaa (horkého)
1 odmerka čokoládového srvátkového proteínu (WPI)
1 čajová lyžička prášku do pečiva
Stévia (podľa chuti, ak potrebujete dosladiť)
1 nízkotučný tvaroh
1 odmerka proteínu - akú príchuť nájdete (vanilka, sušienka, čučoriedka) alebo 4H proteín
TIP - ak použijete čučoriedkový proteín, môžete pridať aj čučoriedky (jahodový - jahody atď.)
Cesto:
Bielky vyšľaháme na hustý sneh a veľmi opatrne vmiešame horké kakao, odmerku čokoládového proteínu a prášok do pečiva. Pridáme stéviu, ak potrebujeme ešte dosladiť.
Cesto nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrieme na tenkú placku.
Dáme piecť na 180 ° C približne 5-8 minút. Cesto je veľmi tenké a tak je pečenie rýchle. Skúšajte špajdľou (po vpichnutí a vytiahnutí nesmú na nej zostať zvyšky cesta).
Upečené cesto vyklopíme na nový čistý papier na pečenie a necháme vychladnúť.
Plnka:
Medzitým si pripravíme plnku. Rozmiešame tvaroh, odmerku proteínu, a ak treba dosladíme stéviou. Plnku následne rozotrieme na vychladnuté cesto a zatočíme roládu.
Necháme vychladnúť v chladničke asi 2 hodiny a môžeme podávať.
Varianty: Dezert môžeme urobiť aj ako tzv. "Míša rezy", kedy upečené cesto prekrojíme na polovicu, jednu časť potrieme krémom a druhou časťou priklopíme.
Výhodou tejto rolády je minimum sacharidov. Ak pripravíme diétnejšie variantu bez ovocia, neobsahuje takmer žiadne sacharidy.
A na záver aj trochu odbornejších informácií: Druhou výhodou je kombinácia rôznych proteínov s odlišnou dĺžkou trávenia v našom organizme. Od rýchleho WPI proteínu, ktorý sa vyznačuje rýchlym nástupom aminokyselín v plazme, cez vaječný albumín, ktorý sa trávi o niečo dlhšie, až po kazeín z tvarohu, ktorý sa trávi 6-8 hodín a uvoľňovanie aminokyselín do krvi je pozvoľnejšie. Je to maškrta, ktorý Vám zabezpečí prísun aminokyselín pre Vašu regeneráciu až po dobu 6 hodín. Ideálne pre zabránenie katabolizácii počas dňa či noci.
4 porcie | doba prípravy 15 minút | 472 kJ / 113 kcal