Batátové chilli guličky

Cícer predstavuje výborný zdroj draslíka (potrebný pre zdravú funkciu srdca), fosforu, horčíka, vápnika (pre zdravé kosti), zinku a je tiež zdrojom železa. Nájdeme v ňom tiež veľké množstvo vlákniny (pre dobré fungovanie čriev).

Suroviny

85 g cíceru (vopred namočený)
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
2 polievkové lyžice tahini
30 g koriandra
200 g sladkých zemiakov
1 polievková lyžica kokosového oleja
1 ks červenej cibule nakrájanej nadrobno
2 rozdrvené strúčiky cesnaku
1 kávová lyžička mletej kurkumy
1 kávová lyžička mletej rímskej rasce
2 kávové lyžičky nadrobno nakrájanej červenej čili papričky

5
porcií
obtiažnosť
740 kJ / porcia

Postup

Namočený cícer scedíme a prepláchneme pod studenou vodou. Dáme ho do hrnca s 500 ml vriacej vody, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 1 hodinu domäkka.
Kúsky sladkých zemiakov uvaríme v pare 15 minút, až zmäknú.

Kým sa sladké zemiaky varia, rozohrejeme olej v panvici a zľahka na ňom osmažíme cibuľu a cesnak, kým zmäknú. Pridáme kurkumu, rímsku rascu a chilli papričku a smažíme ešte 2 minúty.
Rúru predhrejeme na 200 °C.

Cícer, sladké zemiaky, citrónovú šťavu, tahini a koriander dáme do robota a mixujeme asi 10 sekúnd, aby sa všetko iba nahrubo rozsekalo - cieľom nie je hladké pyré. Zmes vysypeme z robota do veľkej misy a pridáme opraženú cibuľovú zmes z panvice. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.

Zmes rozdelíme na 16 rovnako veľkých porcií, z ktorých vytvarujeme guličky. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre 20 minút.

Vyberieme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť na drôtenej mriežke, aby guličky stuhli. Guličky podávame teplé alebo studené.

 

5 porcií | doba prípravy 100 minút | 740 kJ / 177 kcal

Vhodné pre vegetariánov, zdroj vlákniny

Tuky
6,0 g
Sacharidy
22,0 g
Bielkoviny
7,0 g
Vláknina
4,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Tvarohový zemiak s mexickou salsou
4
porcie
obtiažnosť
960 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Omeleta s rukolou, špenátom a slnečnicovými semienkami
1
porcia
obtiažnosť
1240 kJ / porcia

Vaše premeny

Andrea Horáková

Čo robiť, keď rada jem a ak som nervózna, pridám si jedlo navyše?

Rastislav Rabik

Konečne sa nezadýchavam a cítim sa dobre

Jana Pekarová

Som veľmi spokojná, pretože som schudla a aj zdravotne sa cítim lepšie