85 g cíceru (vopred namočený)
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
2 polievkové lyžice tahini
30 g koriandra
200 g sladkých zemiakov
1 polievková lyžica kokosového oleja
1 ks červenej cibule nakrájanej nadrobno
2 rozdrvené strúčiky cesnaku
1 kávová lyžička mletej kurkumy
1 kávová lyžička mletej rímskej rasce
2 kávové lyžičky nadrobno nakrájanej červenej čili papričky
Namočený cícer scedíme a prepláchneme pod studenou vodou. Dáme ho do hrnca s 500 ml vriacej vody, prikryjeme a na miernom plameni varíme asi 1 hodinu domäkka.
Kúsky sladkých zemiakov uvaríme v pare 15 minút, až zmäknú.
Kým sa sladké zemiaky varia, rozohrejeme olej v panvici a zľahka na ňom osmažíme cibuľu a cesnak, kým zmäknú. Pridáme kurkumu, rímsku rascu a chilli papričku a smažíme ešte 2 minúty.
Rúru predhrejeme na 200 °C.
Cícer, sladké zemiaky, citrónovú šťavu, tahini a koriander dáme do robota a mixujeme asi 10 sekúnd, aby sa všetko iba nahrubo rozsekalo - cieľom nie je hladké pyré. Zmes vysypeme z robota do veľkej misy a pridáme opraženú cibuľovú zmes z panvice. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Zmes rozdelíme na 16 rovnako veľkých porcií, z ktorých vytvarujeme guličky. Rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme v predhriatej rúre 20 minút.
Vyberieme z rúry a necháme niekoľko minút vychladnúť na drôtenej mriežke, aby guličky stuhli. Guličky podávame teplé alebo studené.
5 porcií | doba prípravy 100 minút | 740 kJ / 177 kcal
Vhodné pre vegetariánov, zdroj vlákniny