18.12.2018
Cukor v krvi je distribuovaný do každej bunky ľudského tela, v prípadoch, ak sa hladina cukru v krvi vyšplhá nad normálnu hranicu, môže to škodiť obličkám, očiam, nervom či vyvolať zvýšenie krvného tlaku.
Glykemický index (GI) je ukazovateľom množstva cukru v potravinách. Preto by sme si ho pri výbere potravín mali všímať, lebo nám ukazuje, ktorým potravinám by sme sa mali vyhýbať, alebo naopak, po ktorých by sme mali siahať častejšie, pretože práve táto druhá možnosť nám pomáha udržať hladinu cukru v krvi bez výkyvov. Hodnota GI od 0 do 100 je založená na systéme, čím nižšie číslo, tým nižší obsah glukózy v potravinách.
Existuje veľmi veľké množstvo potravín s vysokým glykemickým indexom, ktorým je potrebné sa vyhýbať predovšetkým v prípadoch, ak už máte zvýšenú hladinu cukru v krvi ale aj vtedy, ak sa snažíte schudnúť a najmä predchádzať výkyvom cukru v krvi. Pokúste sa v čo najväčšej možnej miere vyhýbať najmä: cukru, spracovaným sladkostiam, bublinkovým sladeným nápojom, bielemu pečivu, ryžovým koláčom a pečeným zemiakom.
Ak si chcete udržať hladinu cukru v zdravej norme, prípadne ju znížiť, mali by ste predovšetkým siahať po potravinách, ktoré majú nízky glykemický index a medzi ne patria:
Ak si nie ste istí, ktoré potraviny sú pre vás tie ideálne, neváhajte sa obrátiť na výživového špecialistu, ktorý vám poskytne kvalifikované poradenstvo.