15.10.2018
Koenzým Q 10 je látka, ktorá je prítomná takmer vo všetkých bunkách ľudského tela a doslova je zodpovedná za produkciu energie. Okrem toho disponuje veľkými antioxidačnými vlastnosťami, teda pomáha pri ochrane buniek pred poškodením toxickými voľnými radikálmi.
Zaujímavé je, že človek si dokáže tento koenzým vytvoriť svojou vlastnou produkciou z prijatej potravy, do približne len 25. roku života, potom jeho produkcia postupne klesá a po 40-tke sa jeho množstvo zníži na polovicu. Toto je aj jeden z dôvodov, prečo sa bunky v určitom veku stávajú náchylnejšie na poškodenie a prečo dokážu oveľa horšie využívať energiu na svoju existenciu a činnosť.
Ak hladina koenzýmu poklesne, pocítime to na vlastnej koži a to nasledovne:
Koenzým Q 10 je náchylný na dlhé skladovanie aj tepelnú úpravu, preto je vhodné potraviny bohaté na Q 10 konzumovať čo najčerstvejšie. Taktiež jeho účinok aj tvorbu posilňujú vitamíny E, B6, B12, niacín, kyselina listová a selén. Dôraz na jeho potrebnú hladinu by mali klásť aj muži pri neplodnosti, ľudia po prekonanom infarkte myokardu, chronickej únave ale aj preventívne – na udržanie imunity organizmu.