02.02.2018
V posledných rokoch je ketogénnej diéte venovaná značná pozornosť. Stala sa populárnou ako medzi celebritami, tak aj vo vedeckých kruhoch pri výskume vplyvu stravy na naše zdravie a rôzne ochorenia. V súvislosti s odbornými poznatkami sa preto poďme pozrieť na to, aké zdravotné pozitíva a možné riziká táto diéta prináša.
Výživové odporúčania týkajúce sa príjmu sacharidov sa líšia. Odporúčaný denný príjem sacharidov sa podľa WHO (World Health Organisation) pohybuje medzi 45 - 65% celkového denného energetického príjmu. Ak by sme pre mladú aktívne žijúcu ženu zvolili hranicu pre príjem sacharidov 55% z celkového energetického príjmu, tak to znamená denný príjem sacharidov asi 260 g, pričom by jednoduché cukry nemali tvoriť viac ako 10%, teda 26 g.
Definície nízkosacharidových a ketogénnych diét sú odlišné. Všeobecne ale platí, že ketogénna diéta pripúšťa konzumáciu sacharidov maximálne do 50 g za deň. O niečo menej striktná je potom diéta s veľmi nízkym príjmom sacharidov, tzv. very-low carbohydrate diet, kedy je dovolené konzumovať 50 - 100 g sacharidov denne. A najbenevolentnejšou je nízkosacharidová diéta, myslená aj ako trvalý spôsob stravovania a životný štýl, ktorá pripúšťa konzumáciu sacharidov až do 150 g za deň.
Ak obmedzíme príjem sacharidov, dôjde v našom organizme k veľkým zmenám. Predovšetkým dôjde k prešmyknutiu nášho metabolizmu. Vzhľadom k tomu, že sa zníži dodávka sacharidov, tak sa náš metabolizmus "preorientuje" z glukocentrického (využívajúci predovšetkým glukózu) na adipocentrický (využívajúci predovšetkým mastné kyseliny a ketolátky). Hlavným energetickým zdrojom sa stanú mastné kyseliny, pochádzajúce z potravy a z našich vlastných tukových zásob, a ketolátky vytvorené opäť z konzumovaných tukov, bielkovín a našich tukových zásob.
Je známe, že napríklad červené krvinky sú od glukózy, ktorá vzniká štiepením skonzumovaných sacharidov, úplne závislé. Neohrozí nás teda zdravotne tak veľké obmedzenie príjmu sacharidov? Ak sme zdraví, tak nie. Ketolátky vznikajúce v pečeni oxidáciou tukov putujú následne do nášho krvného riečišťa a dostávajú sa krvou do rôznych tkanív, ktoré ich dokážu veľmi efektívne využiť ako zdroj energie pre svoje správne fungovanie.
Tým pádom obmedzené množstvo prijímanej glukózy naše telo využije len práve tam, kde nie je možné využiť alternatívne zdroje energie, ako je tomu práve u červených krviniek. Obmedzená konzumácia sacharidov navyše vedie k zníženiu celkovej hladiny inzulínu v krvi, čo aktivuje metabolickú dráhu opätovnej tvorby glukózy z necukorných zlúčenín v pečeni (tzv. glukoneogenézy). Tento mechanizmus potom "istí" dostatočnú koncentráciu glukózy v krvi.
Ďalší faktor, ktorý by nás mohol vystrašiť a od nízkosacharidovej diéty odradiť, je tvorba ketolátok. Obzvlášť pacienti trpiaci ochorením diabetes mellitus vedia, že hladiny ketolátok je dôležité sledovať. Ich výrazné zvýšenie totiž značí zlú kompenzáciu a môže pre nich mať vážne zdravotné dôsledky.
Progresívna ketóza u diabetických pacientov je nekontrolovaná. Koncentrácia ketolátok dosahuje hodnoty vyššie ako 20 mmol / l a ketóza je navyše spojená s acidózou, pri ktorej dochádza k zníženiu pH krvi. A to môže rozvrátiť rovnováhu vnútorného prostredia organizmu.
Naproti tomu ketóza sprevádzajúca nízkosacharidovú ketogénnu diétu je organizmom prísne regulovaná a kontrolovaná. Koncentrácia ketolátok sa pohybuje do 7 mmol / l, pretože mozog veľmi efektívne využíva ketolátky ako zdroj energie v dôsledku nízkej ponuky glukózy a pH vnútorného prostredia sa nemení. Niektoré štúdie navyše dokazujú, že množstvo ketolátok v krvi je vyššie len v iniciačnej fáze ketogénnej diéty (tzn. 2 - 4 týždne). Ich koncentrácia následne klesá a po 10 - 12 týždňoch je už len mierne zvýšená - v porovnaní s osobami dodržiavajúcimi ostatné známe diéty.
Pozitívny terapeutický efekt ketogénnej diéty bol dokázaný vo vzťahu k chudnutiu, zníženiu rizika kardiovaskulárneho ochorenia a zlepšenia inzulínovej rezistencie. Tá predchádza diabetes mellitus 2. typu a osvedčila sa aj pri liečbe epilepsie. Priaznivé účinky boli zaznamenané aj u niektorých kožných či iných neurologických ochoreniach.
Čo môže ketogénna diáta pozitívne ovplyvniť:
Ketogénna diéta nahrádza značnú časť energetického príjmu zo sacharidov bielkovinami a tukmi. Tým pádom nedochádza počas dňa k veľkému kolísaniu hladiny inzulínu, čo spoločne s konzumáciou proteínov a lipidov vedie k dlhšie trvajúcemu pocitu nasýtenia. Predídeme tak tzv. vlčiemu hladu, ktorý prichádza po konzumácii potravín s vysokým glykemickým indexom a pri ktorom skonzumujeme väčšinou veľké porcie kalorického jedla.
Obmedzenie príjmu sacharidov vedie tiež k obmedzeniu tvorby tukových zásob (lipogenéze) z glukózy, ktorá nie je po jedle okamžite spracovaná ako energetický zdroj buniek. Naopak je stimulovaná lipolýza (odbúravanie tuku uloženého v tukových bunkách), aby telo malo dostatok alternatívnych zdrojov energie (ketolátky). Obmedzením príjmu glukózy tiež zvyšujeme energetické nároky na jej "znovutvorbu" v pečeni. Dôležitý je tiež fakt, že spracovanie prijatých bielkovín je pre náš organizmus energeticky náročnejšie ako spracovanie sacharidov.
Bolo preukázané, že ketogénna diéta má pozitívny vplyv na zníženie rizika vzniku kardiovaskulárneho ochorenia. Pri ketogénnej diéte dochádza k zníženiu a normalizácii koncentrácie triacylglycerolov a zníženiu koncentrácie LDL-cholesterolu. V prípade, že je konzumovaná strava bohatá na kvalitné polynenasýtené mastné kyseliny (PUFA), je efekt ešte výraznejší.
Dôležitý je aj efekt redukcie telesnej váhy. Niektoré vedecké práce uvádzajú aj výraznejšie zníženie obvodu pásu, ktorý je dnes považovaný za lepší ukazovateľ ako BMI (Body Mass Index - index telesnej hmotnosti).
Ďalej bolo preukázané, že ketogénna diéta znižuje hladiny zápalových markerov a má teda pravdepodobne protizápalový efekt, čo opäť znižuje kardiovaskulárne riziko.
U pacientov s diabetes mellitus 2. typu bol preukázaný pozitívny efekt ketogénnej diéty na zníženie koncentrácie glukózy nalačno, glykovaného hemoglobínu a bola zaznamenaná aj vyššia citlivosť voči inzulínu.
Na druhej strane niektoré štúdie zaoberajúce sa dlhodobým efektom ketogénnej diéty dokladajú, že u zdravých jedincov nemá ketogénna diéta bohatá na bielkoviny zničujúci efekt na obličky ani na kosti. A že konzumácia bielkovín naopak zvyšuje hladiny hormónu IGF-1 (inzulín-like growth factor 1), čo je rastový faktor majúci dôležitú úlohu pri tvorbe kostí.
Veľa najnovších štúdií dokladá negatívny vplyv vysokej konzumácie sacharidov, obzvlášť potom jednoduchých cukrov, na naše zdravie.
Ak sa zdravý človek rozhodne skúsiť obmedziť príjem sacharidov na úroveň nízkosacharidovej stravy, aby zhodil pár kilogramov či len vyskúšal, ako sa bude cítiť, nie je pravdepodobne dôvod k obavám o poškodenie zdravia. Je ale nevyhnutné dodržiavať zásady pestrej a vyváženej stravy plnej vitamínov, minerálnych látok, kvalitných tukov a bielkovín.
U ketodiéty je veľmi dôležité tiež to, aby ste pri prechode na menej striktný stravovací režim začali obmedzované sacharidy pridávať postupne. V prípade, že sa vrátite k pôvodným stravovacím návykom ihneď, nevyhnete sa obávanému jo-jo efektu.
V prípade, že chcete vyskúšať ketogénnu diétu s cieľom výraznejšej redukcie hmotnosti či ju využiť ako terapeutický nástroj u diabetu 2. typu alebo metabolického syndrómu, bolo by najvhodnejšie konzultovať vaše možnosti s odborníkom či lekárom a začať diétny program pod odborným (i laboratórnym) dohľadom.
Článok bol napísaný v odbornej spolupráci s Mgr. Zuzanou Chmátalovou a za použitia nižšie uvedených zdrojov.
Paoli A, Rubini A, Volek JS, Grimaldi KA. Beyond weight loss: a review of the therapeutic uses of very-low-carbohydrate (ketogenic) diets. Eur J Clin Nutr. 2013; 67(8):789-96. doi: 10.1038/ejcn.2013.116. Epub 2013 Jun 26.
Westman EC, Feinman RD, Mavropoulos JC, et al. Low-carbohydrate nutrition and metabolism. Am J Clin Nutr 2007; 86:276–84.
Adam-Perrot A, Clifton P, Brouns F. Low-carbohydrate diets: nutritional and physiological aspects. Obes Rev. 2006; 7(1):49-58.
Manninen AH. Metabolic Effects of the Very-Low-Carbohydrate Diets: Misunderstood “Villains” of Human Metabolism. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2004; 1(2):7-11. doi:10.1186/1550-2783-1-2-7.
Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Experimental & Clinical Cardiology. 2004; 9(3):200-205.
Hartman AL, Vining EP. Clinical aspects of the ketogenic diet. Epilepsia. 2007; 48(1):31-42.
Santos FL, Esteves SS, da Costa Pereira A, Yancy WS Jr, Nunes JP. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev. 2012; 13(11):1048-66. doi: 10.1111/j.1467-789X.2012.01021.x. Epub 2012 Aug 21.