14.06.2018
Zdravé tuky vo forme omega-3 mastných kyselín, vitamín D, vitamín B12, jód, vápnik, fosfor a zinok. Ryby sú proste zdravé. A kto hovorí, že nie, ten nevie, o čom hovorí.
Toľko nutrične kvalitných látok, živín a vitamínov sa totiž pokope len tak nevidí. Preto zaradenie rýb a morských plodov do vášho jedálnička veľmi odporúčame. Poďme si spoločne prejsť, čo všetko ryby obsahujú a aké majú tieto zložky vplyv na ľudské zdravie.
Omega-3 mastné kyseliny
Jedná sa o polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré ľudské telo potrebuje, ale nedokáže si ich samo vyrobiť. Preto ich nazývame esenciálnymi mastnými kyselinami. Podporujú správne fungovanie kardiovaskulárneho a nervového systému.
Zahŕňajú dôležité kyseliny EPA (kyselina eikozapentaenová) a DHA (kyselina dokozahexaenová), ktoré sú dôležité nielen pre vývoj nervovej sústavy (mozog, psychomotorický vývoj). DHA priaznivo ovplyvňuje funkciu mozgu a zraku. Omega-3 mastné kyseliny okrem iného dopĺňajú a vyrovnávajú pomer medzi omega-6 a omega-3 mastnými kyselinami. Tiež znižujú triacylgyceroly a produkciu škodlivého LDL cholesterolu a pôsobia protizápalovo.
Vitamín A
Je nevyhnutný pre rast, zdravú pleť a dobrú funkciu zraku. Potreba dospelého človeka je 5 mg denne. V 100 gramoch masla ho môže byť až 20 mg.
Jeho nedostatok sa môže prejaviť šeroslepotou alebo zhoršením zraku. Okrem zraku je vitamín A dôležitý aj pre množstvo ďalších funkcií organizmu:
Vitamín B12
Patrí medzi vitamíny skupiny B. Je rozpustný vo vode a hrá veľkú úlohu pri krvotvorbe. Vďaka nemu majú naše červené krvinky správnu veľkosť a vedia odovzdávať kyslík ďalším bunkám. Tento vitamín je dôležitý pre tvorbu bunkových membrán.
Má zásadný vplyv na funkciu nervových buniek. Ak trpíte jeho nedostatkom, prenos vzruchov medzi nervovými bunkami sa spomaľuje, a tak sa zhoršuje emočné zdravie a psychika trpí nevyváženosťou. Následne môže dochádzať k depresiám a psychickým poruchám.
Vitamín D
Viac o dôležitosti vitamínu D si môžete prečítať v našom článku.
Jód
Ako je známe, jód v našom organizme zabezpečuje správnu funkciu štítnej žľazy. Tá produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus. Jód je preto veľmi dôležitý pre naše zdravie, rast a vývoj.
Pri nedostatku jódu netvorí štítna žľaza toľko hormónov, čo sa môže prejavovať pomaly a príznaky môžu našej pozornosti uniknúť. Najčastejšími prejavmi sú v tomto prípade únava, citlivosť na chlad, priberanie na váhe, spavosť a znížená výkonnosť.
Účinky jódu na ľudský organizmus:
Fosfor
Fosfor je neoddeliteľnou súčasťou početných zlúčenín, ako sú sacharidy, bielkoviny alebo tuky. Kontroluje rovnováhu vápnika vo vnútornom prostredí a hrá určitú úlohu v mechanizmoch pôsobenia vitamínu D.
Podieľa sa na formovaní kostí a krvi a je dôležitý pre správnu činnosť štítnej žľazy. Webový magazín Zdravé zdravie upozorňuje tiež na to, že fosfor je najdôležitejším energetickým prvkom nervov, intelektu a pohlavných orgánov.
Vápnik
Jedným z veľmi dôležitých minerálnych látok je vápnik. Spoločne s fosforom tvoria naše kosti a zuby. Vápnik je navyše nevyhnutný aj pre správnu funkciu svalovej kontrakcie, zrážanie krvi, prenos nervových vzruchov alebo aktiváciu enzýmov.
Jeho nedostatok môže viesť u detí k poruchám rastu a krivici (zvlášť v kombinácii s nedostatkom vitamínu D). U dospelých potom môže dochádzať k možnému urýchleniu straty kostnej hmoty a vzniku osteoporózy. V kombinácii s nedostatkom fosforu sa potom môže objaviť aj erózia ďasien alebo únava.
Zinok
Posilňuje obranyschopnosť organizmu a je dôležitý pre správne fungovanie metabolizmu. U detí je jeho prísun veľmi významný čo sa týka zdravého vývoja. Dôležitý je tiež pri liečbe neplodnosti.
Pomáha predchádzať depresiám, vyčerpaniu a spomaľuje proces starnutia. Pokiaľ máte zinku nedostatok, môže sa to prejaviť práve depresiami, zhoršením nálady a nadmernou únavou. Tiež by ste mali spozornieť, ak sa vám často lámu nechty, vypadávajú vlasy, máte problémy s pleťou, zle sa vám hojí aj ten najmenší škrabanec alebo ak sa vám zhoršuje pamäť, zrak či sluch. To všetko môžu byť známky toho, že vášmu organizmu zinok chýba. V dospievaní môže nedostatok zinku navyše spôsobiť aj spomalenie rastu a narušenie pohlavného vývoja, uvádza web Tajomstvo zdravia.
Kvalitné bielkoviny
Rovnako ako sú ryby zdrojom zdravých tukov vo forme omega-3 mastných kyselín, tak si ich pravidelnou konzumáciou môžete zabezpečiť aj kvalitný prísun bielkovín. Okrem iného tiež na webe BezHladovění.cz sa dočítate, že bielkoviny ľudské telo využíva najmä:
Už v úvode článku sme naznačili, že my Slováci sme dôkazom toho, že sme vnútrozemský štát a nemáme taký prísun rýb ako prímorské krajiny. Avšak na to, že sme krajinou rybníkov a tradícia rybárstva je u nás pomerne dobre zakorenená, by sme zabúdať nemali. A tiež na základe toho by sme si mali ryby dopriať častejšie.
Minimálne 2krát týždenne
“Ryby jedzte 2x týždenne,” hovorí vo videu na stránkach OnaDnes.cz dietologička, odborníčka na výživu PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D. "Ak máte problémy so srdcom, jedzte ich 3x týždenne," dodáva.
Ďalšie zaujímavé video o dôležitosti konzumácie rýb natočila tiež špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu PharmDr. Margit Slimáková. Tá poukazuje tiež na to, že je - vzhľadom na ľudské zásahy do prírody - potrebné dávať pozor na to, aké ryby konzumovať. Často sa bohužiaľ stáva, že v rybách sa nachádzajú plastové mikrovlákna, ťažké kovy a pozostatky škodlivých pesticídov.
Menšie a mladšie ryby. Najlepšie čerstvé
Preto by ste mali konzumovať hlavne menšie druhy rýb, mladšie kusy a jednotlivé druhy tiež striedať. Ak premýšľate nad tým, či kúpiť rybu v supermarkete alebo si dať radšej rybu čerstvú (najlepšie z voľného lovu), potom voľte tú druhú možnosť.
Za Svet zdravia odporúčame určite lososa, a to hlavne kvôli vysokému podielu omega-3 mastných kyselín. Zo slovenských rýb si potom zdravie poistíte napr. zubáčom. Okrem toho má chuťovo výborné mäso (často je prirovnávané ku kurčaťu) a minimum kostí.
Ryby vo veľkochovoch sú totiž kŕmené pre nich neprirodzenou stravou (podobná situácia ako napr. u veľkochovov hydiny), čo sa samozrejme negatívne odráža aj na výslednej kvalite mäsa a nutričných hodnotách z neho pripravených pokrmov.
Slimáková odporúča v spomínanom videu Bioabecedár Hanky Zemanovej, v ktorom si môžete prečítať o rybách ešte viac zaujímavých informácií.