18.04.2018
Stres a rýchly životný štýl nášmu organizmu dávajú poriadne zabrať. Ak sa k tomu pridá nesprávna životospráva, nedostatok pohybu a prirodzené starnutie organizmu, môže to viesť k rýchlejšiemu poklesu kognitívnych schopností.
Resveratrol sa prirodzene vyskytuje v mnohých rastlinách. V podstate ide o látku, ktorú rastliny produkujú ako odpoveď na stress, infekciu a silné UV žiarenie. Toto všetko sú vplyvy, ktoré vplývajú aj na človeka a tak sa odborníci začali naň zameriavať v snahe získať pozitíva pre ľudské zdravie.
Momentálne sa resveratrol považuje za jeden z najsilnejších antioxidantov vôbec. Uvádza sa, že je niekoľkonásobne účinnejší ako vitamín C, B či dokonca betakarotén.
Rovnako ako väčšinu antioxidantov, resveratrol nájdeme v celej škále prírodných potravín, no nachádza sa najmä v šupkách červeného hrozna, ale vyskytuje sa aj v čučoriedkach, bobuľovom ovocí či v arašidoch. Faktom je, že resveratrol je prínosom pre zdravie pri konzumácii tých správnych potravín, no často sa v nich nacháza v malom množstve, prípadne podlieha rýchlej oxidácii.
Tento prírodný antioxidant ako sme už vyššie spomínali chráni rastliny pred nepriaznivými vonkajšími podmienkami v podobe plesní či baktérií. Na človeka vplývajú jeho mimoriadne antioxidačné vlastnosti, lebo chránia organizmus pred vplyvom voľných radikálov, ktoré nás ohrozujú rizikom vzniku ochorení napr. srdcovo – cievneho systému či dokonca aj rakoviny. Odborníci súhlasia, že resveratrol má potenciál spomaľovať proces starnutia a skorý výskum naznačuje, že tiež pomáha potláčať v tele zápaly, znižovať zlý cholesterol, pôsobiť proti vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu zapríčiniť infarkt alebo mozgovú mŕtvicu. Výživové doplnky s obsahom tohto vzácneho antioxidantu sa odporúčajú aj v prípade, ak je organizmus človeka vystavený častému stresu, ktorého sa nedokáže sám zbaviť.
Podľa predbežných štúdií vraj resveratrol môže pomôcť organizmu spáliť viac kalórií z pokrmu a neukladať ich do tukových zásob. Výskum tiež naznačuje, že resveratrol môže zablokovať vývoj nezrelých tukových buniek a zabrániť rastu už existujúcich tukových buniek.
Tieto zaujímavé zistenia poukazujú na to, že resveratrol má veľký potenciál pozitívne posobiť na ľudské zdravie v mnohých oblastiach. No dôležité je všeobecne dbať na vyváženosť a pestrosť a nespoliehať sa len na ochranu jednej látky.