20.06.2018
Skutočne, niektoré potraviny takto fungujú a ich pravidelnou konzumáciou si môžete zlepšiť šancu napr. udržať svoj mozog v dobrej zdravotnej kondícii.
Hoci neexistuje liek na zvýšenie IQ, niektoré látky ako je napr. kofeín môžu napomôcť lepšiemu sústredeniu sa. Kofeín sa okrem kávy nachádza aj v čokoláde, niektorých druhoch čaju, energetických nápojoch..., jeho povzbudivé pôsobenie ale pôsobí pomerne krátko a preto nie je múdre to preháňať s jeho užívaním.
Sacharidy sú preferovaným zdrojom „paliva“ nášho mozgu, to je dôvod, prečo hrsť sladkého ovocia môže ponúknuť krátkodobý impulz pamäti, mysleniu či duševným schopnostiam. Preto sa majú na raňajky konzumovať zdravé sacharidy (cereálie bohaté na vlákninu, mliečne výrobky, ovocie...), tie pomôžu zlepšiť krátkodobú pamäť a pozornosť. Tento fakt potvrdzuje štúdia vykonaná na študentoch – tí ktorí raňajkovali, podávali lepšie výkony v škole ako tí bez raňajok. Ale pozor na vysokokalorické raňajky, tie naopak, bránia koncentrácii!
Ryby sú skutočnou „potravou mozgu“. Sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú kľúčový význam pre zdravie mozgu. Tieto zdravé tuky majú úžasnú silu a sú spájané s nižším výskytom demencie a rizikom mŕtvice či pomalšieho duševného úpadku, taktiež počas starnutia môžu hrať dôležitú úlohu v posilňovaní pamäte. Pre mozog a zdravie srdca by sa mali konzumovať 2x do týždňa.
Orechy a semená sú výborným zdrojom antioxidantu - vitamínu E, ak si každý deň doprajete orechy, semienka či tmavú čokoládu, s pribúdajúcimi rokmi môžete počítať s menším úbytkom kognitívnych funkcií.
Každý orgán v tele je závislý na prietoku krvi, predovšetkým srdce a mozog. Strava s vysokým obsahom celozrnných potravín a ovocím, napr. avokádom, môže znížiť riziko srdcových ochorení a znížiť hladinu „zlého“ cholesterolu. Pretože takéto potraviny znižujú riziko hromadenia usadenín v cievach a zároveň zvyšujú prietok krvi, čo ocenia nielen mozgové bunky ale aj všetky vnútorné orgány.
Výskumy na zvieratách ukazujú, že čučoriedky môžu pomôcť chrániť mozog pred poškodením spôsobenými voľnými radikálmi, a môžu znížiť účinky chorôb súvisiacich s vekom, ako je Alzheimerova choroba alebo demencia. Štúdie totiž ukázali, že strava bohatá na čučoriedky zlepšila nielen učenie ale aj svalovú funkciu starnúcich krýs, čo ich psychicky vyrovnalo s oveľa mladšími potkanmi.
Znie to banálne, ale je to pravda: Ak je vaše stravovanie chudobné na základné živiny, môže to poškodiť vašu schopnosť sústrediť sa. Po konzumácii ťažkých jedál sa môžete cítiť unavení, zatiaľ čo primálo kalórií môže mať za následok rušivý pocit hladu. Preto je vhodné usilovať sa o vyváženú stravu so širokou škálou zdravých potravín. A hoci existuje mnoho doplnkov s vitamínmi, minerálmi, a pod., tie sú vhodnejšie pre tých, ktorým v strave chýbajú konkrétne živiny a preto okrem zdravého stravovania si: