12.12.2017
Petr Fořt
Chýbajú fakty potvrdzujúce to, že výrazné zníženie príjmu soli má priaznivý efekt na zdravotný stav. Napriek tomu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) trvá doslova na radikálnom obmedzení príjmu soli (sodíka), a preto podniká kampane k realizácii svojich odporúčaní.
Nemožno kategoricky dokázať, že zníženie príjmu soli znižuje chorobnosť a úmrtnosť nielen na kardiovaskulárne, ale aj na ďalšie civilizačné ochorenia. Cieľom článku je preto upozorniť verejnosť na vedecky nepodložené a z praktického pohľadu sporné odporúčania zdravotníckych orgánov.
Soliť alebo nesoliť?
Soľ je nevyhnutnou súčasťou potravín, a to ako v podobe jej prirodzených zdrojov, tak v podobe potravinárskych produktov a bežných pokrmov. Strava úplne bez soli je chuťovo neprijateľná, a tak kampaň za jej obmedzovanie skrýva skutočný problém súčasného stravovania, ktorým je kritický nadbytok sacharidov, a to nielen jednoduchých (tzv. cukrov), ale aj ich zložitých foriem (polysacharidov).
Prečo je soľ pre ľudský organizmus dôležitá
Sodík hrá v ľudskej fyziológii zásadnú úlohu, pretože...
Nedostatok chloridového aniónu sa prejaví stavom nazývaným hypochlórhydria (nízky obsah kyseliny chlórovodíkovej v žalúdku), čo môže spôsobiť zdravotné problémy, ktorými sú nafukovanie, akné, deficit železa, grganie, porucha trávenia, hnačky a potravinové alergie a intolerancie.
Nedostatok sodíka spôsobí tzv.hyponatrémiu, to je stav, kedy je nízka hladina sodíku v krvnej plazme, čo v dôsledku znamená zvýšenie jej objemu a opuch tkanív vrátane možného edému mozgu. Chronický nedostatok sodíka môže zostať nespoznaný, avšak je príčinou nasledujúcich zdravotných problémov: nevoľnosť a zvracanie, bolesť hlavy, strata energie a únava, inkontinencia, nervozita a zmeny nálady, svalové kŕče, bezvedomie.
Prečo sa môžu odborné štúdie mýliť
Špecifikom vedy je neistota a opatrnosť. Napodiv v prípade odporúčaného príjmu soli sú si zdravotnícke orgány "isté". Do hry vstupujú nebojácni nezávislí odborníci, vďaka ktorým vznikol tento článok.
Ak sa aspoň okrajovo zaujímate o medicínu a výživu, možno ste si všimli, že výsledky štúdií sa pohybujú "od steny k stene". To preto, že štúdie zaoberajúce sa ľudským zdravím majú problém so štandardizáciou metodiky. Človek nie je laboratórne zviera typické jednotným genofondom, chované v štandardných podmienkach a živené unifikovanú výživou. Principiálne metodické chyby sa vyskytujú predovšetkým v tzv. observačných (pozorovacích) štúdiách. Ako sa zdá, WHO je to jedno.
Aký by mal byť optimálny príjem sodíka
Problematiku optimálneho príjmu soli (sodíka) zhŕňa Cochrane Review z roku 2011, ktorá uvádza, že „nenašli presvedčivé dôkazy, že strava s nízkym obsahom soli prospieva či zhoršuje zdravotný stav“. Pritom táto štúdia hodnotila závery viac ako 150 randomizovaných klinických štúdií a 13 populačných štúdií. Isteže nie je jediná, výskum pokračuje, a ako uvidíte v ďalšom texte, hromadia sa dôkazy, že všetko je asi inak, než tvrdí WHO.
Citujem najnovšie fakty, ktoré uvádza Dr. Joseph Mercola v článku „Prekvapenie: Čokoľvek vám bolo povedané o soli, je chybné“ (2017):
Krvný tlak určuje pomer sodíka k draslíku, nie sodík samotný
Principiálne je správny pomer sodíka k draslíku 1: 5. V reálnej výžive je sodíka oveľa viac než draslíka, pretože väčšina ľudí je málo zdrojov draslíka (zelenina, ovocie, orechy). Výsledkom nie je len hypertenzia, ale aj ďalšie ťažkosti, ktorými sú obličkové kamene, osteoporóza, reumatoidná artritída, poruchy kognície (poznávacia schopnosť), šedý zákal, poruchy erekcie, žalúdočné vredy a rakovina.
Riziká, súvisiace s obmedzeným príjmom sodíka (soli)
Nižšie vymenované riziká sú formulované na základe analýzy výsledkov vedeckých štúdií uskutočnených v posledných niekoľkých rokoch. Avšak aktuálne nemožno uvedené riziká vyhlásiť za absolútne platné.
Kto ide proti legislatíve a zdravotníckym organizáciám, ide proti prúdu
Našťastie existujú odborníci, bez výnimky zahraniční, vďaka ktorým odborná verejnosť dostáva objektívne informácie. Nie je to ale veľmi platné (celosvetovo), pretože mašinéria byrokracie je nekompromisná. A tak lekári pacientov pred soľou stále varujú, dokonca aj v situáciách, keď príbalové letáky liekov pripomínajú nutnosť merania hladiny sodíka (a ďalších minerálnych látok) v krvi alebo kontrolu obličkových funkcií. Vo vodách slovenského informačného rybníčka sa preto dočítame veľmi opatrné upozornenie na to, že "tu niečo nehrá". Deje sa to spravidla týmto štýlom:
Všeobecne povedané, príliš veľa sodíka (poťažmo soli), spolu s ďalšími formami do priemyselných potravín pridávaných chemikálií, škodí. Na druhej strane príliš nízky príjem sodíka má rad negatívnych vplyvov na zdravie. Teoreticky by sme mohli povedať, že najnižšie riziko úmrtia a vážnych zdravotných problémov súvisiacich s príjmom sodíka majú ľudia, ktorí sodíka konzumujú len toľko, koľko zodpovedá "zlatej strednej ceste", teda priemernej hodnote odporúčaného rozpätia.
Nuž, u nás sa nevypláca "dráždiť hada bosou nohou", rozumej - v rámci lekárskej komunity sa neodporúča mať "iný názor", hoci je podložený výsledkami nezávislých vedeckých štúdií. Čo znamená to "odporúčané rozpätie“?
Aký by mal byť optimálny príjem sodíka?
Optimálny príjem je zdravotníckymi inštitúciami stanovený na 3000 - 5000 mg sodíka denne. To je 7,5 - 12,5 g soli (kuchynská soľ obsahuje cca 40% sodíka).
Známy newyorský vedec James DiNicolantonio charakterizuje tzv. low-sodium diét (stravu s nízkym obsahom sodíka), ide o stravu obsahujúcu 1 čajovú lyžičku soli (2300 mg sodíka) alebo menej. Americká kardiologická spoločnosť (AHA) odporúča ešte menej: 1500 mg.
DiNicolantonio odporúča 7000 - 8000 mg sodíka denne, pretože v prípade, keď konzumujete veľmi málo soli, riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia sa zvýši takmer dvojnásobne.
Rada nad zlato: Počúvajte svoje telo. Pokiaľ vám soľ chýba, dá vám to najavo „túžbou“ po slaných jedlách
Nižšiu konzumáciu soli by mali dodržiavať ľudia s týmito zdravotnými problémami:
Ochorenia a okolnosti, ktoré prispievajú k zvýšenej strate sodíka:
Minerálová rovnováha
Obmedzený príjem sodíka a zvýšený príjem draslíka má výrazne pozitívny efekt z hľadiska globálnych zdravotných benefitov (zhrnutie výskumu zverejneného v jednom zo článkov na prestížnom webe British Medical Journal).
Sodík je len jedným z niekoľkých tzv. makro-minerálov zaisťujúcich minerálovú rovnováhu. Ďalšími hlavnými "hráčmi" sú draslík, vápnik a horčík. Keď v strave chýbajú zdroje draslíka, napriek zníženému príjmu sodíka, stále budete v priamom ohrození vznikom KVO (predovšetkým hypertenziou). To znamená ako v prípade nedostatočnej konzumácie jeho hlavných zdrojov, ktorými sú zelenina, ovocie a orechy, tak aj v prípade, keď znížite príjem sodíka. Ani týmto spôsobom riziko neznížite.
Soľ a potraviny
Tlak zdravotníckych orgánov vyplývajúci z nepotvrdenej predstavy, že soľ (sodík) je zdraviu škodlivá, sa prejavil aj v potravinárskej legislatíve, ktorá núti výrobcov potravín obmedzovať použitie soli. Pritom soľ slúži v potravinárstve k dvom cieľom: zvýraznenie chuti a predĺženie trvanlivosti potraviny.
Soľ je totiž pre potravinárov základný konzervant. Dôsledok reštriktívneho opatrenia je pre nich preto nočnou morou. Ako teda udržať kvalitu a predaj? Tým, že kuchynskú soľ nahradíme (s cieľom udržať chuťovú atraktivitu a trvanlivosť produktu) napríklad glutamátom sodným, jedlou sódou a (chemickými) konzervačných látkami. Výsledok? V potravine nie je soľ, zato sodíka je tam ešte oveľa viac! To zvyšuje riziko vzniku vedľajších reakcií, intolerancie a ďalšie zdravotné komplikácie, prinajmenšom v dlhodobom horizonte.
Ak bude zákonom dosiahnuté výrazné zníženie obsahu soli v základných i priemyselne spracovaných potravinách (vrátane polotovarov), čo sa stane? To, čo je popísané vyššie. Ale nielen to, menej slaný chlieb a pečivo budú nechutné, a tak to spotrebitelia vyriešia jednoducho: proste si ich posolia alebo si na ne dajú iné, výrazne slanšie základné potraviny, napríklad tvrdý syr.
Väčšinu sodíka konzumujeme v priemyselne spracovaných potravinách a v tzv. hotových pokrmoch
Výrobcovia potravín používajú rad zlúčenín, ktoré sodík obsahujú vo významnom množstve:
Použité zdroje:
DiNicolantonio, James: Pravda o soli (Jota, 2017)
Moss, Michael: Salt, Sugar, Fat (Random House New York, 2013)
Mercola, Joseph: www.mercola.com
Fořt, P., Mach, I.: Nevíte, co jíte (BizBooks, 2015)
Autor: RNDr. Petr Fořt, CSc.