Prečo by pšeno nemalo chýbať na našom tanieri?

11.04.2018

 
Pšeno bolo v minulosti úplne bežnou súčasťou jedálnička Dnes sa teší opätovnému návratu. Jeho prednosti sú nespochybniteľné a svoje miesto na našich tanieroch si určite zaslúži.

 

Pšeno je jediná zásaditá obilnina, pôvod má v Číne. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, minerály a vitamíny, okrem toho má vysoký podiel železa a kremíka. Neobsahuje lepok, preto po ňom môžu siahnuť aj celiatici. Pšeno je chutné, ľahko stráviteľné, výživovo hodnotné a sýte. Jeho glykemický index je 50, čo ho predurčuje na konzumáciu pre diabetikov a ľudí, ktorí túžia schudnúť. Presvedčili sme vás?

 

Prečo zaradiť pšeno do svojho jedálnička?

Okrem už vyššie spomenutých dôvodov, siahnite po tejto potravine, ak:

  • trpíte chudokrvnosťou
  • máte žalúdočné problémy
  • chcete spevniť svoje kosti
  • máte problémy s obličkami
  • trpíte únavou a depresiami
  • chcete podporiť svoju imunitu
  • túžite po detoxikácii organizmu
  • máte prekyslený organizmus
  • chcete zlepšiť kvalitu vlasov, zubov a nechtov.

 

Ako pšeno pripravíte? 

Aby vám pšeno naozaj chutilo, je potrebné odstrániť jeho horkú chuť. Dôkladne ho prepláchnite, sparte vriacou vodou a následne prepláchnite studenou. Zbavíte ho tak horkosti.

 

Spôsob prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí ho uvariť vo vode alebo mlieku, podľa toho, aký pokrm z neho chcete konzumovať. Na slano varíte v osolenej vode, na sladko v mlieku (môžete zvoliť mandľové, kokosové).

 

Ak chcete pripraviť kašu, dajte pšeno variť do väčšieho obsahu vody alebo mlieka a varte až do vzniku kašovitej konzistencie. Pridáte ovocie, kokosový olej, štipku škorice či badyánu a máte pripravený dezert.

 

Vo verzii na slano ho môžete pripraviť napríklad ako rizoto. Po uvarení primiešate nadrobno nakrájanú podusenú zeleninu, huby, ochutíte bylinkami a morskou soľou a máte chutný obed.

 

Pšeno môžete tie použiť ako závarku, namiesto cestovín, do polievok.

 

Další články

Strava
Prečo sú umelé sladidlá horšie ako cukor?

Čo je vlastne cukor? Veľa ľudí si pod cukrom predstaví iba ten biely repný cukor. To ale nie je tak úplne pravda. Je len…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Chudnutie
Strava
Kokosový olej: jed aj všeliek

Kokosový olej môžete bežne používať. Treba však stále myslieť na pestrosť stravovania a tak ho nemožno odporučiť ako jediný…

Vaše premeny

Dagmar Pflegerová

Ako hovorím známym a príbuzným: jem všetko, ale v inom zložení a iné veľkosti porcií

Marek Varkoček

Žiadne hladovanie, iba zmena stravovacích návykov a skladby jedla

Ingrid Vašková

Chcela som zhodiť prebytočné kilogramy a zlepšiť svoj zdravotný stav a to sa mi podarilo!