11.04.2018
Pšeno je jediná zásaditá obilnina, pôvod má v Číne. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, minerály a vitamíny, okrem toho má vysoký podiel železa a kremíka. Neobsahuje lepok, preto po ňom môžu siahnuť aj celiatici. Pšeno je chutné, ľahko stráviteľné, výživovo hodnotné a sýte. Jeho glykemický index je 50, čo ho predurčuje na konzumáciu pre diabetikov a ľudí, ktorí túžia schudnúť. Presvedčili sme vás?
Okrem už vyššie spomenutých dôvodov, siahnite po tejto potravine, ak:
Aby vám pšeno naozaj chutilo, je potrebné odstrániť jeho horkú chuť. Dôkladne ho prepláchnite, sparte vriacou vodou a následne prepláchnite studenou. Zbavíte ho tak horkosti.
Spôsob prípravy je veľmi jednoduchý. Stačí ho uvariť vo vode alebo mlieku, podľa toho, aký pokrm z neho chcete konzumovať. Na slano varíte v osolenej vode, na sladko v mlieku (môžete zvoliť mandľové, kokosové).
Ak chcete pripraviť kašu, dajte pšeno variť do väčšieho obsahu vody alebo mlieka a varte až do vzniku kašovitej konzistencie. Pridáte ovocie, kokosový olej, štipku škorice či badyánu a máte pripravený dezert.
Vo verzii na slano ho môžete pripraviť napríklad ako rizoto. Po uvarení primiešate nadrobno nakrájanú podusenú zeleninu, huby, ochutíte bylinkami a morskou soľou a máte chutný obed.
Pšeno môžete tie použiť ako závarku, namiesto cestovín, do polievok.