25.10.2018
Bazalkové semiačka majú pôvod v ázijských krajinách, kde sa bežne používajú pri príprave nápojov aj pokrmov. Dokonca sa pridávajú do dezertov, ovocných štiav a čajov, pretože jedlám a nápojom okrem chuti dodávajú živiny a pokrmy zahusťujú. Rovnako úžasne sa vynímajú ako zaujímavá dekorácia jedál. Ak ich namočíte do vody (horúcej), tak podobne ako chia semiačka, niekoľkonásobne zväčšia svoj objem a môžu byť súčasťou marinád k rybám na rôzne druhy spôsobov.
Semiačka z bazalky sú silným antioxidantom, organizmus pomáhajú zbaviť sa hlienov a čistiť ho. Siahnite po nich ak sa cítite vyčerpaný, pretože vám dodajú energiu a zvýšia vnútorný tonus. Tiež obsahujú veľa horčíka, vápnika, vitamíny A, C, K, betakarotén, železo a iné. Vďaka svojmu obsahu užitočných látok sa stávajú pomocníkom v boji proti vírusovým, bakteriálnym ochoreniam a dokonca údajne pomáhajú aj v boji proti nádorovým ochoreniam, alergiám i astme. Konzumácia bazalkových semiačok tiež prospieva tráviacemu traktu, pretože ho pomáhajú čistiť a telo zbavujú prebytočných toxických odpadových látok.
Bazalkové semiačka pomáhajú chudnúť a to tým, že po namočení do horúcej vody niekoľkonásobne zväčšia svoj objem a keďže obsahujú veľa vlákniny, pomáhajú zasýtiť a dlhšie si tento pocit uchovať, takže tým udržujú na uzde zbytočné maškrtnenie.
Môžete ich pridať do ovocného i korenistého čaju ako je zázvor, chutia v teplom mlieku ale aj v tekvicovej, paradajkovej či cviklovej polievke. Všeobecne ich však môžete pridať takmer k akémukoľvek jedlu a experimentovať s nimi, určite neoľutujete.