07.02.2018
Amarant – zázračná potravina?
Dostanete ho kúpiť vo vybraných predajniach a pomaly sa výrobky z neho – vločky, múka, olej, semienka dostávajú aj do regálov v obchodných reťazcoch. Každopádne, amarant by mal mať svoje miesto v našich jedálničkoch, a to hneď z niekoľkých dôvodov:
Takéto unikátne zloženie predurčuje amarant k širokému využitiu. Pre deti, pre športovcov aj pre staršiu generáciu. Aj pre ľudí s už uvedenými zdravotnými problémami. Ocenia ho aj pacienti, ktorí sú odkázaní na nekompletnú stravu.
Amarant má nízky glykemický index, neobsahuje takmer žiadne jednoduché cukry, preto je vhodný nielen pri redukčných ale i diabetických diétach.
Pozitívne účinky amarantu sú neodškriepiteľné
Do jedálnička ho môžete zaradiť v akejkoľvek forme. Príprava semienok amarantu je rovnaká ako príprava ryže. Miesto si teda nájde ako príloha k mäsu či zelenine. Pripraviť ho môžete aj nasladko, podobne ako ryžový nákyp.
Amarantový olej môžete používať nielen na vonkajšie ošetrenie pleti, ale najmä vnútorne. Pridajte ho do omáčok, zálievok, dresingov, na cestoviny, či do šalátov. Z amarantových vločiek pripravíte kašu, ktorá po dochutení medom a ovocím predstavuje výdatné a zdravé raňajky pre celú rodinu.
Amarantová múka môže vo vašej kuchyni pokojne nahradiť tú pšeničnú. Dezerty a koláčiky z nej chutia delikátne. A navyše, sú zdravé!