31.10.2014
Toto je definitívne dôvod k poplachu. Nielen, že veľa kupovaných jedál, ktoré jeme, obsahuje veľké množstvo cukru, ale štúdie preukázali, že cukor má podobne návykové vlastnosti ako ópiové drogy. Veľakrát však vaša samotná vôľa jednoducho na zámer skoncovať s cukrom a sladkosťami nestačí. Tu je päť super tipov, ako ovládať svoje chute na sladké a vylúčiť cukor z jedálnička.
Začínať deň s väčšou dávkou bielkovín (15-20g) vám pomôže udržať vyrovnanú hladinu cukru po celý deň. Je ľahšie vyhnúť sa chuti na cukor, keď nezapnete veľké kolísanie hladiny cukru v krvi hore a dolu. Vajcia (s prevahou bielkov), alebo smoothie s prídavkom proteínu sú výbornou možnosťou.
Tuky vám pomáhajú k väčšiemu pocitu plnosti, znižujú možnosť, že siahnete po sladkostiach. Nie všetky tuky si však sú rovné. Dobrým zdrojom sú pre nás napr. orechy, semienka či avokádo. Ak sa snažíte chudnúť, tak to s týmito prospešnými tukmi veľmi nepreháňajte. Za hrsť mandlí je postačujúca dávka. Mandle majú podľa nedávnych štúdií navyše schopnosť mierniť hladinu glukózy v krvi.
Hoci umelé sladidlá neobsahujú kalórie, výskum Univerzity Yale ukázal, že určité sladidlá, ako je napríklad aspartám a sukralóza môžu vlastne zvýšiť vašu chuť na cukor. Konzumovaním týchto sladidiel bez kalórií sa znižuje hladina dopamínu v mozgu, čo spôsobí, že telo začne intenzívne "znovu" žiadať cukor. Ocitáte sa potom v bludnom kruhu. Umelé sladidlá majú aj ďalšie neblahé účinky na naše telo. Držte sa od nich radšej ďalej.
Dva hormóny, leptín a ghrelin, sú úzko spájané s hladom. Ghrelin vyvoláva pocit hladu, zatiaľ čo leptín spôsobuje pocit sýtosti. S nedostatkom spánku sa znižuje produkcia leptínu a zvyšuje produkcia ghrelinu, čo spôsobuje, že telo má pocit hladu a teda sa zvyšuje pravdepodobnosť, že siahnete po sladkostiach.
Nemožno poprieť, že na obľubu sladkej chuti sme naprogramovaní, ale existujú aj prírodné ingrediencie, ktoré môžu byť pridané do receptov, aby spôsobili náznak sladkosti bez cukru. Výborným prídavkom do kávy, na pečenie alebo do raňajkového smoothie je škorica. Môžete si ju pridať aj do jogurtu, strúhaného jabĺčka či ovsenej kaše.
Nielen, že škorica dodá nášmu jedlu príchuť, ale len polovica lyžičky denne pomôže znížiť hladinu cukru v krvi, triglyceridov a LDL cholesterolu. 1 g škorice znižuje hladinu glukózy v krvi - až o 30 %! Je to dokázané najnovšími vedeckými štúdiami.
Je na čase, aby ste skoncovali s používaním cukru? Začnite dodržiavaním niekoľkých alebo všetkých vyššie uvedených bodov a ucítite ako sladký je život bez cukru.