100 g šalátu (možno kombinovať) (poľníček, rukola, rímsky šalát, ľadový šalát, hlávkový šalát)
300 g zeleniny (možno kombinovať) (paradajky, mrkva, kaleráb)
200 g tofu natural (1 balenie)
55 g slepačích vajec (1 ks veľkosti M)
30 g nesladených kukuričných lupienkov
40 g tvrdého syra (parmezán, pecorino, gran moravia alebo čedar)
100 g bieleho polotučného jogurtu (z kravského alebo sójového mlieka)
5 g horčice (1 ČL)
10 g čerstvých byliniek (hrsť) (bazalka, pažítka, tymian alebo koriander)
soľ
korenie
Najprv si rozohrejeme rúru na 180 °C.
Kukuričné lupienky uzavrieme do vrecka, pomocou valčeka rozdrvíme, nasypeme do misy a pridáme k nim časť jemne nastrúhaného syra.
Do druhej misy rozklepneme vajce a prešľaháme.
Tofu rozkrojíme pozdĺžne na dve polovice a každú z nich ešte rozrežeme priečne na ďalšie dve polovice. Osolíme, obalíme vo vajíčku a nakoniec v lupienkoch so syrom. Obalené kúsky preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 15 minút.
Medzitým si pripravíme šalát tak, že na dva taniere rozprestrieme šalátové listy a poukladáme nadrobno nakrájanú zeleninu. Dresing pripravíme zmiešaním jogurtu s horčicou, nadrobno nasekanými bylinkami a podľa chuti soľou a korením.
Upečené rezne navŕšime na šalát, pridáme dresing, ozdobíme zvyšným nastrúhaným syrom a podávame.
TIP: Zeleninové šaláty sú ideálnou voľbou ako večera. Dajú sa jesť doma alebo aj zabaliť so sebou do krabičky. Vďaka vysokému zastúpeniu zeleniny obsahujú veľa vitamínov, minerálnych látok a vlákniny. Dobré je pridať aj zdroj kvalitných bielkovín a ak je šalát konzumovaný ako obed, tak je vhodné zvýšiť aj množstvo komplexných sacharidov.
Poznámka: Uvedené energetické hodnoty sú orientačné. Presná hodnota záleží na výbere ingrediencií.
2 porcie | doba prípravy 30 minút | 1686 kJ / 403 kcal
Vhodné pre vegetariánov, deti, športovcov a diabetikov, nízky GI, zdroj bielkovín a vlákniny, bez lepku