Veľkonočný baránok

K Veľkej noci neodmysliteľne patria nielen zdobené vajíčka, ale aj baránok. Toho môžeme pripraviť z rôznych ingrediencií, napríklad zo špaldovej múky a tvarohu, a postarať sa tak o jeho zdravšiu verziu. Výhodou špaldovej múky je viac minerálov, vitamínov, dokonca aj bielkovín a predovšetkým vlákniny. Tvaroh je výborným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vápnika a cestu dodá vláčnosť.

Suroviny

3 slepačie vajcia veľkosti M
120 g trstinového cukru
150 g rozpusteného masla
250 g polotučného tvarohu
230 g hladkej špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva
3 g vanilkového struku
1 ČL citrónovej kôry

7
porcií
obtiažnosť
1544 kJ / porcia

Postup

Najprv si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Následne pridáme vychladnuté rozpustené maslo, tvaroh a prešľaháme.

V druhej mise premiešame múku s kypriacim práškom a prisypeme do tvarohovej zmesi.

Z vanilkového struku vyškriabeme vanilku, pridáme citrónovú kôru a cesto znova premiešame. V prípade, že je cesto príliš tuhé, pridáme jednu až dve polievkové lyžice polotučného mlieka.

Formu dôkladne vymastíme a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Cesto vylejeme do formy a necháme piecť približne 50 minút dozlatista.

TIP: Hotového baránka môžete poprášiť práškovým cukrom, ale skvele bude chutiť aj bez neho. Ozdobiť ho môžete napríklad aj jarnými kvetmi.

7 porcií | 1544 kJ / 369 kcal

Tuky
22,2 g
Sacharidy
38,3 g
Bielkoviny
11,7 g
Vláknina
5,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Dezerty
Zdravý jablkový dezert
14
porcií
obtiažnosť
996 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Dezerty
Jahodový mug cake
1
porcia
obtiažnosť
1096 kJ / porcia

Vaše premeny

Ingrid Vašková

Chcela som zhodiť prebytočné kilogramy a zlepšiť svoj zdravotný stav a to sa mi podarilo!

Oleg Guman

Jedálniček mi bol nastavený tak, aby čo najviac zohľadňoval moje chuťové preferencie, aj časové možnosti

Iveta Kováčiková

Mám o tri konfekčné veľkosti menej!