2 šálky lúpaných mandľových plátkov
2 polievkové lyžice klasického masla
2 bio citróny (použijeme aj kôru)
300 g tvarohu
250 g mascarpone
250 ml kyslej smotany
150 g brezového cukru (alebo adekvátne množstvo inej náhrady - kokosového cukru, Stévie...)
3 lyžice kukuričného škrobu
4 veľké vajcia (izbovej teploty)
1,5 polievkovej lyžice maku
1 čajová lyžička vanilky
250 g čučoriedok (jahôd, malín, či iného bobuľovitého ovocia) alebo ich mix
Rúru predhrejte na 150° C. Zmiešajte mandle a maslo a natlačte na steny a dno tortovej formy. Na túto hmotu ešte môžte rozmačkať časť ovocia. Ideálna je forma s 23 cm priemerom.
Nastrúhajte kôru z citróna a vytlačte 4 lyžice citrónovej šťavy. Spracujte spolu tvaroh, mascarpone, kyslú smotanu, brezový cukor, vanilku, kukuričný škrob a 3 lyžice citrónovej šťavy v kuchynskom robote úplne do hladka. Pridajte vajcia, premixujte. Vmiešajte mak a hmotu dajte do formy.
Pečte 90 min., alebo kým strany koláča nezhnednú.
Zmixujte polovicu ovocia a zostávajúcu citrónovú šťavu. Ak je to nutné, doslaďte brezovým cukrom. Zakryte a nechajte vychladnúť.
Cheesecake po dopečení a vychladnutí zakryte a dajte do chladničky minimálne na 5 hodín. Odstráňte bočné strany tortovej formy, polejte bobuľovým pyré. Ozdobte čerstvým ovocím. Dobrú chuť!
12 porcií | doba prípravy 120 minút | 1357 kJ / 324 kcal