4 teľacie rezne
100 g Prosciutta
2 PL repkového oleja na opekanie
500 g špargle
100 ml smotany 12%
30 g masla
pažítka, vetvička rozmarínu
1 šalotka
muškátový oriešok
soľ, korenie
Plátky mäsa zľahka naklepeme. Osolíme, okoreníme a málinko posypeme muškátovým orieškom. Na takto pripravené plátky poukladáme prosciutto a stonky očistenej špargle tak, aby špičky špargle plátky presahovali. Väčšiu časť očistenej špargle zabalíme do pripravených plátkov mäsa. Takto pripravené rolky previažeme potravinárskym povrázkom, aby držali dobre pohromade.
Závitky sprudka opečieme zo všetkých strán na panvici a potom ich približne 30-35 minút pečieme v rúre predhriatej na 180 °C.
Šalotku a zvyšný špargľu nakrájame na menšie kúsky, opečieme na masle, zalejeme smotanou a necháme na miernom plameni krátko povariť. Pridáme výpek z mäsa a dochutíme soľou a korením. Omáčku môžeme zahustiť a zároveň zjemniť kúskom studeného masla. Rolky servírujeme s novým zemiakmi preliatymi špargľovou omáčkou. Omáčku podávame spoločne s mäsom a novým zemiakmi. Môžeme posypať nakrájanou pažítkou.
Špargľa: Špargľa je nízkokalorická zelenina vhodná pre racionálne stravovanie, redukčnú aj diabetickú diétu, známa svojimi diuretickými účinkami. Je tiež vhodnou potravinou pri ochorení zvanom dna. Pomáha v tele udržiavať kolagén.
4 porcie | doba prípravy 40 minút | 1686 kJ / 403 kcal