Šošovicová polievka na indický spôsob

Na tejto polievke, vhodnej na obed alebo na večeru, si pochutí prakticky každý. Červená šošovica je zdrojom vlákniny, ale nenafukuje. Neobsahuje totiž šupku. Je preto vhodná aj pre tých, ktorým strukoviny štandardne prekážajú. Je plná zeleniny – teda vitamínov a minerálnych látok – a je bezlepková, bez laktózy, ideálna nielen pre milovníkov vegánskej kuchyne.

Suroviny

160 g červenej šošovice
3 PL olivového oleja
70 g cibule
1 strúčik cesnaku
100 g mrkvy
50 g červenej papriky
1 cm čerstvého zázvoru
30 g paradajkového pretlaku
500 ml zeleninového vývaru
štipka soli
štipka škorice
150 ml kokosového mlieka
hrsť čerstvej petržlenovej vňate

4
porcie
obtiažnosť
1411 kJ / porcia

Postup

Do vriacej osolenej vody dáme variť šošovicu podľa návodu na obale. Potom na oleji speníme vo väčšom hrnci nadrobno nakrájanú cibuľu, roztlačený cesnak, nastrúhanú alebo nadrobno nakrájanú mrkvu, jemne nakrájanú papriku a nastrúhaný zázvor. Až zelenina začne mäknúť, pridáme paradajkový pretlak a dôkladne všetko premiešame. Až potom pridáme uvarenú šošovicu a zalejeme vývarom. Chvíľu na miernom plameni povaríme, osolíme, pridáme škoricu a rozmixujeme tyčovým mixérom tak, aby v polievke stále zostali kúsky šošovice a zeleniny. Nakoniec zjemníme kokosovým mliekom a podávame ozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

4 porcie | doba prípravy 20 minút | 1411 kJ / 337 kcal

Vhodné pre: celú rodinu, pre vegetariánov a vegánov, zdroj vlákniny, nízky glykemický index

Tuky
19,0 g
Sacharidy
31,0 g
Bielkoviny
11,0 g
Vláknina
5,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Polievky
Veľkonočné menu
Bylinková polievka plná antioxidantov
4
porcie
obtiažnosť
813 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Guláš s pivom
6
porcií
obtiažnosť
1785 kJ / porcia

Vaše premeny

Iveta Kováčiková

Mám o tri konfekčné veľkosti menej!

Drahomír Grich

Nikdy nie je neskoro začať so zmenou životného štýlu a so zmenou stravovania

Veronika Rozumová

Bolo to to najlepšie, čo som mohla spraviť!