Pečená jahňacia kotleta s ryžou a šalátom

Do veľkonočnej kuchyne tradične patrí jahňacie mäso, ktoré je výborným zdrojom živočíšnych bielkovín (v 100 g chudého jahňacieho mäsa nájdeme asi 27-30 g bielkovín). Veľkonočné kotlety si naložíme už 1 deň vopred, aby mäso bolo ešte jemnejšie a natiahlo do seba vône a chute korenia a tymianu.

Suroviny

JAHŇACIE KOTLETY
600 g (bez kosti) jahňacích kotliet
100 ml repkového oleja
malá vetvička borievky (jalovca)
voda (250 ml / 1 pohárik na marinádu, 2-4 poháre podľa potreby na dusenie)
1 polievková lyžica tymiánu
2 ks bobkového listu
1 čajová lyžička soli
1 mrkva
100 g zeleru
1 petržlen
3 polievkové lyžice rozpusteného masla (ghí)
ŠALÁT
1 ks stredne veľkej červenej cibule
160 g fazule adzuki (v surovom stave)
PRÍLOHA
200 g hnedej (celozrnnej) ryže (v surovom stave)

4
porcie
obtiažnosť
3361 kJ / porcia

Postup

Deň vopred naložíme jahňacie kotlety.
Vo väčšej miske zmiešame tymián, jalovec, bobkový list, repkový olej a trochu vody a všetko dobre premiešame. Jahňacie kotlety umyjeme, osušíme a osolíme. Naložíme ich do marinády a necháme v chladničke odležať do druhého dňa.

Druhý deň nakrájame mrkvu, zeler a petržlen na malé kocky a orestujeme všetko v hlbšom hrnci na prepustenom masle (ghee).
Pridáme mäso (už bez oleja), necháme ho zo všetkých strán "zatiahnuť" a spoločne so zeleninou ďalej restujeme. Z marinády vyberieme iba korenie a pridáme ho do hrnca k mäsu a zelenine. Zľahka podlejeme vodou a dusíme asi 2,5 hodiny, pokým nie je mäso mäkké.

Šalát pripravíme z fazule adzuki a cibuľky
Fazuľky adzuki dáme variť podľa návodu na obale. Potom ich zlejeme. Cibuľku nasekáme najemno a premiešame  s fazuľkami. Podľa chuti ľahko osolíme a okoreníme.

Jahňacie kotlety podávame s malým kopčekom celozrnnej ryže, ktorú pripravíme podľa návodu na obale, a s fazuľovým šalátom.

 

4 porcie | doba prípravy 210 minút | 3361 kJ / 803 kcal

Vhodné pre deti, zdroj bielkovín, vhodné pre diabetikov, bez lepku

Tuky
44,0 g
Sacharidy
60,0 g
Bielkoviny
39,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Šaláty
Teplý paradajkový šalát
1
porcia
obtiažnosť
1369 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Raňajky
Americký brunch
1
porcia
obtiažnosť
1907 kJ / porcia

Vaše premeny

Mária Baltazárová

Dostavili sa samé pozitívne výsledky

Marek Varkoček

Žiadne hladovanie, iba zmena stravovacích návykov a skladby jedla

Hong Ngo

Po pôrode som pribrala 25 kg. Teraz som veľmi spokojná. Všetci tvrdia, že vyzerám mladšie