JAHŇACIE KOTLETY
600 g (bez kosti) jahňacích kotliet
100 ml repkového oleja
malá vetvička borievky (jalovca)
voda (250 ml / 1 pohárik na marinádu, 2-4 poháre podľa potreby na dusenie)
1 polievková lyžica tymiánu
2 ks bobkového listu
1 čajová lyžička soli
1 mrkva
100 g zeleru
1 petržlen
3 polievkové lyžice rozpusteného masla (ghí)
ŠALÁT
1 ks stredne veľkej červenej cibule
160 g fazule adzuki (v surovom stave)
PRÍLOHA
200 g hnedej (celozrnnej) ryže (v surovom stave)
Deň vopred naložíme jahňacie kotlety.
Vo väčšej miske zmiešame tymián, jalovec, bobkový list, repkový olej a trochu vody a všetko dobre premiešame. Jahňacie kotlety umyjeme, osušíme a osolíme. Naložíme ich do marinády a necháme v chladničke odležať do druhého dňa.
Druhý deň nakrájame mrkvu, zeler a petržlen na malé kocky a orestujeme všetko v hlbšom hrnci na prepustenom masle (ghee).
Pridáme mäso (už bez oleja), necháme ho zo všetkých strán "zatiahnuť" a spoločne so zeleninou ďalej restujeme. Z marinády vyberieme iba korenie a pridáme ho do hrnca k mäsu a zelenine. Zľahka podlejeme vodou a dusíme asi 2,5 hodiny, pokým nie je mäso mäkké.
Šalát pripravíme z fazule adzuki a cibuľky
Fazuľky adzuki dáme variť podľa návodu na obale. Potom ich zlejeme. Cibuľku nasekáme najemno a premiešame s fazuľkami. Podľa chuti ľahko osolíme a okoreníme.
Jahňacie kotlety podávame s malým kopčekom celozrnnej ryže, ktorú pripravíme podľa návodu na obale, a s fazuľovým šalátom.
4 porcie | doba prípravy 210 minút | 3361 kJ / 803 kcal
Vhodné pre deti, zdroj bielkovín, vhodné pre diabetikov, bez lepku