600 g jahôd alebo iného ovocia
20 g domáceho vanilkového cukru (alebo trstinového)
80 g trstinového cukru
200 ml kokosového mlieka z plechovky (iba tuhá časť)
20 g agaru (2 balenia)
250 ml ryžovo-kokosového mlieka
Jahody alebo iné ovocie rozmixujeme alebo roztlačíme vidličkou a pridáme vanilkový a trstinový cukor. Následne primiešame tuhú časť z kokosového mlieka.
Vodu môžeme vypiť alebo ju použiť do nejakého smoothie.
Agar nasypeme do menšieho hrnca a pridáme k nemu mlieko. Zahrejeme a necháme prejsť varom asi 1 minútu. Akonáhle agar s mliekom ľahko povaríme, zašľaháme ho za stálého miešania do ovocného krému.
Krém nalejeme na tortový základ alebo rozdelíme do pohárov a môžeme ozdobiť ovocím (jahody, maliny, čučoriedky a pod.). Dozdobíme lístkami mäty alebo medovky a necháme vychladit v chladničke alebo v chlade minimálne 1 hodinu.
TIP: Oddýchnite si na slnečnej záhrade taktiež s vynikajúcou ľadovou kávou, čajom alebo osviežujúcim koktejlom. Výčitky z ničnerobenia môžete hodiť za hlavu. Posaďte sa a užívajte si lahodné chute. Inšpiráciu najdete v Kuchárke: KOKTEILY, SMOOTHIES, KÁVA A ČAJ.
TIP na výrobu domáceho vanilkového cukru: Na 1 kg domáceho vanilkového cukru potrebujeme aspoň 4 priemerné veľké vanilkové struky. Tie rozrežeme, vložíme do uzatvárateľnej nádoby s objemom cca. 1 liter a dosypeme trstinovým cukrom. Pokiaľ v kuchyni využívame vanilkové struky, po vyškriabaní dužiny použitý struk nevyhadzujeme, ale pridáme ho do nádoby s trstinovým cukrom. Obsahuje totiž arómu, ktorá vanilkový cukor eště viac vylepší. Nielen, že máme kvalitný domácí vanilkový cukor, ale 1 porcia (20 g) nás vyjde na necelých 10 centov.
8 porcií | doba prípravy 10 minút | 596 kJ / 142 kcal
Vhodné peo deti a vegetariánov