6 lyžíc instantnej pšenovej kaše (suchej zmesi)
2 lyžice kokosového cukru
40 g jablkového pyré
60 g ricotty
3 lyžice mletého maku
2 dcl kokosového mlieka
4 lyžice strúhaného kokosu
Najprv si pripravíme pšenovú kašu. Do menšieho kastróliku nalejeme kokosové mlieko a pridáme instantnú zmes a kokosový cukor. Za stáleho miešania na miernom plameni do cca 5 minút vznikne veľmi hustá, lepivá kaša, ktorú odstavíme z platne a necháme vychladnúť. Medzitým si zmiešame vo väčšej miske ricottu s jablčným pyré (buď domáce podusené a rozmixované jablká alebo rýchlejší variant detskej výživy bez cukru). Pridáme mak s vychladnutou kašou a starostlivo všetky ingrediencie premiešame a spojíme v husté cesto. Cesto dáme aspoň na 30 minút do chladničky, aby stuhlo a lepšie sa s ním pracovalo.
Pripravíme si do malého hrnčeka nastrúhaný kokos a potom už len dlaňami tvoríme z cesta guličky, ktoré vždy ľahko obalíme kokosom. Podľa veľkosti takto pripravíme cca 25 - 30 guličiek.
NIEČO NAVYŠE: Ak radi raňajkujete obilninové kaše, skúste si začiatok dňa občas spestriť touto hravou variantou. Na raňajkách sa ku guľôčkam hodí ešte čerstvé alebo sušené ovocie, prípadne aj biely jogurt. Po ľahkom obede si pár guličiek doprajte bez výčitiek ako dezert. Tieto guľôčky sú bez lepku. Sú vhodné aj pre vegetariánov.
Kokosový cukor: Oproti trstinovému cukru alebo medu má iba zhruba tretinový glykemický index (GI 30 - 35), spracováva sa šetrným spôsobom, väčšinou ručne, a tak si zachováva veľké množstvo živín a vitamínov, predovšetkým skupiny B. Obsahuje tiež obrovské množstvo antioxidantov, čím napomáha prevencii proti nádorovým ochoreniam.
4 porcie | doba prípravy 55 minút | 731 kJ / 175 kcal