1 vajce
2 bielka
200 g mladej žihľavy
2 strúčiky cesnaku
1 malá cibuľa
zeleninový vývar
1 PL olivového oleja
kurkuma
soľ
korenie
Listy veľmi mladej žihľavy umyte a len krátko (asi minútu) povarte v 1 litri osolenej vody (kávová lyžička na 1 l vody). Osolením vody zabránite zhnednutiu žihľavy. Uvarené žihľavy nechajte odkvapkať na sitku a ľahko ich rozmixujte na malé kúsky. V hrnci si na oleji orestujte 1 strúčik cesnaku a cibuľku. Môžete pridať trochu zeleninového vývaru a krátko povarte.
Pridajte žihľavy. Môžete ešte dochutiť čerstvo prelisovaným cesnakom a prípadne soľou. Rozpáľte si panvicu, ktorú len ľahko vytrite olivovým olejom. V miske rozšľahajte vajíčko a bielka. Osoľte, okoreňte a pridajte kurkumu. Vlejte do rozpálenej panvice a pečte z oboch strán. Na záver pridajte dovnútra žihľavovú zmes, preložte a servírujte.
Žihľava je liečivá rastlina, v našich podmienkach jedna z najliečivejších. Skvele funguje na prečistenie krvi a krvotvorbu. Posilňuje slinivku brušnú, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi. Pôsobí preventívne proti chorobám močových ciest. Je veľmi vhodná na jarné kúry, pretože prečisťuje tráviaci trakt. Je účinná aj pri prevencii zápchy.
Kurkuma je korenie obsahujúce prírodné farbivo kurkumín. Pôsobí protizápalovo, zlepšuje trávenie tuku, podporuje detoxikačnú funkciu pečene.
TIP: Vajcia sú veľmi zdravé, obsahujú výborne vstrebateľné bielkoviny, vitamíny skupiny B. Ak chceme ale obmedziť príjem tukov, vždy sa vyhnite aspoň časti žĺtkov.
1 porcia | doba prípravy 20 minút | 692 kJ / 165 kcal