HAMBURGER:
500 g mäsa zo spodných morčacích stehien
bylinky - rozmarín, tymián
1 ks cibuľa
syr do 30 % tuku
paradajka
ľadový šalát
GRILOVANÁ ZELENINA:
1 ks červenej cibule
olivový olej
baklažán
cuketa
paradajky (cherry)
cesnak
4 ks celozrnných žemlí
MAJONÉZA:
citrónová šťava
grécky jogurt
1 lyžička horčice
soľ, korenie
olivový olej
Mäso pomelieme na mlynčeku na mäso. Zmiešame s najemno nasekanou cibuľkou a bylinkami. Osolíme a okoreníme. Zo zmesi pripravíme 4 rovnako veľké hamburgery. Dáme do chladničky pod fóliu odpočinúť.
Zeleninu (baklažán, cuketu, paradajky a cibuľu) umyjeme a nakrájame na pol centimetra vysoké plátky - paradajky stačí prepoliť. Zeleninu premiešame s nasekanými bylinkami, nasekaným cesnakom a pokvapkáme olejom. Vložíme do pekáča, ktorý sme predtým vytreli olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme grilovať do rúry na 200 °C asi 25 minút.
Mäso vyberieme z fólie a vytvoríme z neho 4 bochníky, do ktorých urobíme na jednej strane jamku. Hamburgery vložíme na gril, poprípade do rúry predhriatej na 200 °C. Pamätajte si, že mäso sa môže otočiť len raz, aby z neho nevytiekla šťava. Pečte asi 20 minút, pokiaľ nebude dokonale prepečené. Žemle pozdĺžne rozkrojíme a dáme na chvíľu opiecť do chrumkava na mriežku do rúry. Medzi tým si pripravíme majonézu tak, že zmiešame všetky suroviny a dokonale ich vyšľaháme metličkou. Spodnú časť žemle potrieme majonézou, na ňu dáme jeden kus mäsa, plátok syra, šalátu a pridáme ešte plátok paradajky. Priklopíme druhou časťou žemle. Všetko môžeme spojiť špajdľou, aby hamburger lepšie držal pohromade. Servírujeme spoločne s grilovanou zeleninou.
4 porcie | doba prípravy 50 minút | 2070 kJ / 495 kcal