500 ml čerstvého polotučného mlieka
200 g pohánkovej múky
50 g slepačieho vajca (1 ks)
300 gramov čerstvého špenátu
10 g cesnaku (cca 2 strúčiky)
150 g 30% syra Eidam
15 ml olivového oleja (1 polievková lyžica)
1 g soli (špička noža)
V miske rozšľaháme jedno vajce s mliekom (možno použiť aj rastlinné) a štipkou soli. Postupne začneme pridávať jemne mletú pohánkovú múku. Môžeme ju preosiať. Šľaháme metličkou, kým nám nevznikne hladké cesto. Necháme pol hodiny "odpočívať", najlepšie v chladničke.
Ak je potrebné, zriedime do požadovanej palacinkovej konzistencie. Ak by sme mali cesto príliš riedke, palacinku nebudeme vedieť obracať a bude sa trhať. Husté cesto zase nejde ľahko rozliať po panvici.
Špenát sparíme v sitku vriacou vodou (napríklad z rýchlovarnej kanvice) a ihneď schladíme studenou tečúcou vodou (špenátu zostane krásne zelená farba a zachovajú sa nutričné hodnoty). Vložíme ho do hrnca alebo hlbšej panvice, osolíme, okoreníme a premiešame s prelisovaným cesnakom.
Rozpálime panvicu, potrieme ju ľahko olejom a smažíme stredne hrubé palacinky z oboch strán.
Potrieme ich špenátovou plnkou, ktorú pred podávaním môžeme ešte krátko prehriať, a posypeme jemne nastrúhaným syrom.
4 porcie | doba prípravy 30 minút | 1739 kJ / 416 kcal
Vhodné pre deti, zdroj bielkovín, vhodné pre diabetikov, vhodné pre vegetariánov, bez lepku