Lahodná mrkvová polievka so zázvorom

Na tejto jemnej krémovej polievke si pochutíte v akomkoľvek ročnom období. Kombinácia mrkvy a zázvoru vás zahreje, mäta s citrónom naopak príjemne osvieži. Polievku môžete podávať buď na večeru alebo ako variantu ľahkého obeda.

Suroviny

2 lyžice repkového oleja
1 nadrobno nakrájaná cibuľa
2 strúčiky najemno nasekaného cesnaku
1 kg mrky (nastrúhanej nahrubo)
2 lyžičky mletej rasce
kôra i šťava z polovice citrónu
750 ml zeleninového vývaru
morská soľ
150 g kozieho syra
hrsť nahrubo nasekanej mäty
hrsť nahrubo nasekanej petržlenovej vňate
asi 1 cm zázvoru

4
porcie
obtiažnosť
1139 kJ / porcia

Postup

Do väčšieho hrnca nalejeme olej. Opekáme na ňom cibuľu a cesnak dovtedy, kým zosklovatejú. Pridáme mrkvu, korenie a citrónovú kôru so šťavou. Zľahka opekáme, aby mrkva nasiakla chuť. Zalejeme vývarom a trochou vody (množstvo vody volíme s ohľadom na to, koľko chceme porcií). Podľa chuti dosolíme a varíme, pokým nie je mrkva mäkká. Zázvor očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Primiešame do polievky. Všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom do hladkej konzistencie. V prípade, že by sa nám polievka zdala príliš hustá, prilejeme trochu vody a ešte chvíľu prehrejeme.

Polievku rozlejeme do tanierov, na každú porciu rozdrobíme trochu kozieho syra a posypeme lyžicou nasekanej mäty a vňaťky. Môžeme pokvapkať trochou olivového oleja.

TIP: Pokiaľ chcete polievku podávaľ ako hlavné jedlo, môžete pridať opečený celozrnný chlieb nakrájaný na kocky.

4 porcie | doba prípravy 20 minút | 1139 kJ / 272 kcal

Vhodné pre vegetariánov, vhodné pre deti, vhodné pre diabetikov, zdroj vlákniny, nízky GI

Tuky
15,0 g
Sacharidy
24,0 g
Bielkoviny
9,0 g
Vláknina
10,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Polievky
Polievka z medvedieho cesnaku a vajíčka
2
porcie
obtiažnosť
981 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Polievky
Rýchla letná avokádová polievka
2
porcie
obtiažnosť
1772 kJ / porcia

Vaše premeny

Jozefína Šottníková

Znova si môžem obliecť všetko, čo mám v šatníku

Marek Varkoček

Žiadne hladovanie, iba zmena stravovacích návykov a skladby jedla

Daniela Huráková

Treba to vyskúšať, stojí to za to!