Kuracie závitky s pohánkou

Jednoduché, zdravé, pritom luxusné jedlo. Šťavnatý závitok plnený sušenými paradajkami a rukolou, k tomu pohánka ako príloha. Aj tu platí, čo je zdravé, naozaj môže byť aj chutné.

Suroviny

cca 600 g kuracích pŕs (4 ks)
200 g lúpanj pohánky
sušené paradajky (pohárik)
4 polievkové lyžice bazalkového pesta (alebo pesta z inej bylinky)
4 plátky sušenej šunky (na príklad Schwarzwälder)
hrsť čerstvej rukoly
lyžica repkového alebo iného rastlinného oleja
soľ, korenie
špáradlá

4
porcie
obtiažnosť
1993 kJ / porcia

Postup

Kuracie prsia si pozdĺžne nakrojíme, až nám vzniknú väčšie plátky v tvare srdiečok. Z jednej strany plátky tenko potrieme bazalkovým pestom, ľahko posolíme a okoreníme, na každý plátok podľa veľkosti poukladáme doprostred 2 - 3 ks sušených paradajok, pár lístkov rukoly a zarolujeme. Aby prsíčka držali lepšie tvar, je lepšie ich prepichnúť na oboch krajoch špáradlom. Takto zabalené rolky ešte potrieme zvyšným pestom a obalíme plátkom sušenej šunky. Rolky poukladáme vedľa seba do menšej zapekacej misky a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 40 minút. Pohánku varíme vo vriacej osolenej vode s olejom asi 10 minút do zmäknutia podľa návodu. Precedenú pohánku podávame k mäsu ako prílohu. Jedlo dozdobíme čerstvou zeleninou.

NIEČO NAVYŠE: Pohánka je veľmi zdravá obilnina, ktorá sa pre svoj silne termický efekt hodí hlavne v chladnejšom období. Je tiež významným zdrojom rutinu, preto ak trpíte na kŕčové žily, je pre vás veľmi prospešná. Ďalším jej plusom je, že neobsahuje lepok, je teda vhodná aj pre ľudí trpiacich jeho neznášanlivosťou. Môžete si ju pripraviť takto na slano, ale je dobrá aj vo forme sladkej raňajkovej kaše.

4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1993 kJ / 476 kcal

Ďalšie recepty

10 minút
Hlavné jedlá
Írsky chlieb zo špaldovej múky - rýchly, nemiesený a nekysnutý
20
porcií
obtiažnosť
454 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
10 minút
Hlavné jedlá
Šošovicové kari
4
porcie
obtiažnosť
1649 kJ / porcia

Vaše premeny

Alena Baránková

Dá sa to aj po menopauze

Marek Varkoček

Žiadne hladovanie, iba zmena stravovacích návykov a skladby jedla

Andrea Nagyová

Najpozitívnejšia je radosť z jedenia bez výčitiek!