cca 600 g kuracích pŕs (4 ks)
200 g lúpanj pohánky
sušené paradajky (pohárik)
4 polievkové lyžice bazalkového pesta (alebo pesta z inej bylinky)
4 plátky sušenej šunky (na príklad Schwarzwälder)
hrsť čerstvej rukoly
lyžica repkového alebo iného rastlinného oleja
soľ, korenie
špáradlá
Kuracie prsia si pozdĺžne nakrojíme, až nám vzniknú väčšie plátky v tvare srdiečok. Z jednej strany plátky tenko potrieme bazalkovým pestom, ľahko posolíme a okoreníme, na každý plátok podľa veľkosti poukladáme doprostred 2 - 3 ks sušených paradajok, pár lístkov rukoly a zarolujeme. Aby prsíčka držali lepšie tvar, je lepšie ich prepichnúť na oboch krajoch špáradlom. Takto zabalené rolky ešte potrieme zvyšným pestom a obalíme plátkom sušenej šunky. Rolky poukladáme vedľa seba do menšej zapekacej misky a pečieme v rúre na 180 stupňov asi 40 minút. Pohánku varíme vo vriacej osolenej vode s olejom asi 10 minút do zmäknutia podľa návodu. Precedenú pohánku podávame k mäsu ako prílohu. Jedlo dozdobíme čerstvou zeleninou.
NIEČO NAVYŠE: Pohánka je veľmi zdravá obilnina, ktorá sa pre svoj silne termický efekt hodí hlavne v chladnejšom období. Je tiež významným zdrojom rutinu, preto ak trpíte na kŕčové žily, je pre vás veľmi prospešná. Ďalším jej plusom je, že neobsahuje lepok, je teda vhodná aj pre ľudí trpiacich jeho neznášanlivosťou. Môžete si ju pripraviť takto na slano, ale je dobrá aj vo forme sladkej raňajkovej kaše.
4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1993 kJ / 476 kcal