Írsky chlieb zo špaldovej múky - rýchly, nemiesený a nekysnutý

Špaldová múka obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, aminokyselín, má nízky glykemický index, pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, je ľahko stráviteľná, má úžasnú chuť, je mimoriadne vhodná z dietetických dôvodov pre ľudí s diabetom, s tráviacimi ťažkosťami a pre zoslabnutých chorých, ale aj zdravých. Navyše, tento Írsky chlieb neobsahuje droždie, teda nenafukuje, pretože obsahuje kyslo-mliečny produkt - jogurt.

Suroviny

450 g múka špaldová hladká
1 ČL soľ
1 ČL cukor trstinový
1 ČL sóda bikarbóna
500 ml (jogurt grécky hustý) jogurt biely neochutený hustý domáci

20
porcií
obtiažnosť
454 kJ / porcia

Postup

Ako na to:

1. Do vandlíka som dala preosiatu špaldovú múku, cukor, soľ a sodu bicarbonu.

2. Pridala som hustý neochutený biely jogurt, mala som domáci vlastný, môžete použiť aj kupovaný, najlepšie hustý jogurt gréckeho typu.

3. Zmes som začala jemne premiešavať vidličkou, kým sa nespojilo v hladké, polomäkké, lesklé cesto, ktoré som vo vandlíku len jemne vytvarovala do guľatého bochníka. V žiadnom prípade sa nesmie vypracovávať a vonkoncom sa nesmie miesiť!!!

4. Pomúčenými rukami som ho preniesla a dala do jenskej misy, ktorú som vystlala papierom na pečenie, cesto trošku lepí. Jenskú misu pred pečením netreba vyhriať v trúbe!!!

5. Piekla som ho v trúbe vyhriatej na 190 °C 50 minút.

6. Chlieb sa vďaka papieru ľahko vyberie z jenskej misy, dala som ho úplne vychladnúť na mriežku.

7.  Chlieb sa výborne krája a je vláčny i na druhý deň.

Dobrý chuť!

20 porcií | doba prípravy 60 minút | 454 kJ / 109 kcal

Tuky
3,0 g
Sacharidy
16,0 g
Bielkoviny
4,0 g
Vláknina
3,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Panenka s grilovanou zeleninou
4
porcie
obtiažnosť
1891 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Kuracie mäso s červenou šošovicou a batátami
1
porcia
obtiažnosť
1636 kJ / porcia

Vaše premeny

Marcela Součková

Priberala som a psychicky som sa začala cítiť veľmi zle

Peter Polák

Jedol som nepravidelne, väčšinou som bol celý deň v práci bez jedla a večer si doprial „hody“

Monika Schrammová

Som oveľa spokojnejšia, pretože vidím, že to ide aj v mojom veku