Hovädzie karbonátky so zemiakmi, horčicou a cibuľou

Chudé hovädzie fašírky sú skvelou možnosťou, ako spracovať červené mäso v kuchyni. Červené mäso má vysoký obsah železa a vitamínu B12, pri ktorých nedostatku môže nastať anémia, čiže chudokrvnosť.

Suroviny

600 g chudého hovädzieho mäsa
20 g cesnaku (4 strúčiky)
50 g slepačích vajec (1 ks veľkosti M)
50 g žltej cibule (1 ks)
50 g červenej cibule (1 ks)
10 g byliniek (napr. tymian, rozmarín, bazalka podľa chuti)
500 g čerstvej zeleniny (napr. paradajky, uhorka, poľníček, rukola, apod.)
500 g zemiakov
2 g soli (podľa chuti)
2 g čierneho korenia (podľa chuti)
12 g dijonskej horčice (1 ČL)

4
porcie
obtiažnosť
1646 kJ / porcia

Postup

Chudé hovädzie mäso si nahrubo pomelieme najlepšie doma, zmiešame so surovým vajíčkom, najemno nakrájanou žltou cibuľou, drveným alebo prelisovaným cesnakom, bylinkami, korením, soľou a horčicou.

Zo vzniknutej zmesi vytvarujeme 4 karbonátky a opečieme na kontaktnom grile alebo titánovej panvici bez tuku.

Zemiaky uvaríme najlepšie v šupke. Tento variant prípravy je zdravší, pretože zemiaky varené v šupke sú ako príloha vhodnejšie ako ošúpané pre svoj nižší glykemický index.

Karbonátky podávame so zemiakmi, najemno nakrájanou červenou cibuľou (môže byť aj na kolieska alebo mesiačiky) a môžeme pridať aj trochu horčice. Doplníme miešaným zeleninovým šalátom.

 

4 porcie | doba prípravy 60 minút | 1646 kJ / 393 kcal

Vhodné pre celú rodinu a športovcov, zdroj bielkovín a vlákniny

Tuky
11,0 g
Sacharidy
33,0 g
Bielkoviny
36,0 g
Vláknina
5,0 g

Ďalšie recepty

35 minút
Hlavné jedlá
Morčacie špízy so zeleninou
2
porcie
obtiažnosť
1753 kJ / porcia
akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
35 minút
Hlavné jedlá
Slaný cuketový koláč bez múky
2
porcie
obtiažnosť
1650 kJ / porcia

Vaše premeny

Lýdia Kožiková

Konečne som sa dozvedela čo a kedy jesť

Jakub Gabrhel

Potreboval som vylepšiť svoj zdravotný stav

Nadežda Paulusová

Schudla som 7 kg a môj krvný tlak sa upravil