Údený tempeh
3ks väčších batátov – sladkých zemiakov
mandľová smotana
čerstvý kôpor
cibuľa
olivový olej
himalajská soľ
Marináda:
balsamico ocot
sójová omáčka
worchester omáčka
chilli omáčka
kečup
citrónova šťava
agáve alebo med
kurkuma alebo kari korenie
Zemiaky
Batáty zemiaky očistíme podobne ako obyčajné zemiaky, nakrájame a dáme ich variť do osolenej vriacej vody. Kedže doba varenia je podstatne kratšia ako u klasických zemiakov, cca po 10 minútach ich možme scediť a rozdrvit ich na kašu. Kaša je chutne sladučká, čo ocenia najmä deti a nie je potrebné ju už ničím dochucovať. Ak si ju však chcete trochu zjemniť, môžte to spraviť pridaním masla.
Tempeh
Všetky ingrediencie na marinádu zmiešame. Pomer jednotlivých prísad nechám na Vás, ja to zvyknem robiť od oka a podľa chuti. Tempeh nakrájame na plátky a vložíme do marinády aspoň na hodinku. Na rozpálenú grilovaciu panvicu poukladáme plátky tempehu s troškou marinády a krátko osmažíme z obidvoch strán. Použite grilovaciu panvicu, aby sa Vám tempeh zbytočne nemočil v marináde.
Kôprová omáčka
Na olivovom oleji osmažime cibuľku, pridáme mandľovú smotanu, čerstvo nasekaný kôpor a necháme krátko prevariť. Osolíme, okoreníme a môžme podávať .
Tip: Namiesto mandľovej smotany môžme použiť aj ryžovú, ovsenú, sójovú, kokosovú alebo klasickú smotanu na varenie.
2 porcie | doba prípravy 20 minút | 1842 kJ / 440 kcal