100 g čiernej šošovice
100 g zelenej šošovice
2 strúčiky cesnaku
1 cibuľa
1 polievková lyžica masla ghí
½ lyžičky škorice
½ lyžičky koriandra
2 lyžičky Chinese five spice (zmes obsahuje - badián, sečuánske korenie, fenikel, mletú škoricu a klinčeky)
2 polievkové lyžice sušeného medvedieho cesnaku
5 čiernych olív
5 zelených olív
hrsť nasekanej petržlenovej vňate
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
Najprv uvarte šošovicu. Môžete uvariť obidva druhy spolu. Približne 20 minút, bez nutnosti predchádzajúceho namáčania. Šošovica musí byť uvarená. Zlejte vodu a šošovicu odložte bokom. Na panvici rozohrejte maslo, nechajte zosklovatieť cibuľku, pridajte pretlačený cesnak a koreniny.
Len zľahka orestujte a pridajte šošovicu a pokrájané olivy. Podľa chuti zmes osoľte a okoreňte. Ešte chvíľu restujte, aby sa chute prepojili.
Na záver posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a zľahka premiešajte. Výsledkom by mala byť sypká korenistá šošovica.
TIP:
Skvele bude chutiť napríklad s dusenou mrkvou alebo brokolicou. Vychutnáte si ju ako prílohu ale oživí aj zeleninový šalát.
ŠOŠOVICA
V obchodoch je dnes už bežne dostupná nielen hnedá, ale aj čierna, zelená, červená a žltá šošovica. Rýchlo sa varí a nie je potrebné ju namáčať. Vhodná je ako závarka do polievok. Zmierňuje príznaky stresu a pomáha znižovať cholesterol. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pre diabetikov. Pre obsah purínov sa neodporúča vo väčšom množstve osobám trpiacim dnou.
4 porcie | doba prípravy 25 minút | 924 kJ / 221 kcal