Zelený čaj je kľúčom ku zdraviu aj chudnutiu?

16.08.2018

 
Mnoho ľudí si denno – denne vychutnáva svoju šálku čaju a to nielen v chladnejších mesiacoch ale celoročne. V poslednom období rastie aj popularita zeleného čaju, najmä pre jeho extra skvelé benefity pre ľudský organizmus.

 

Zelený čaj je výbornou alternatívou kávy, pretože už jedna šálka tohto zlatistého moku obsahuje 35 až 100 miligramov kofeínu, v závislosti od toho ako dlho ho necháte lúhovať. Zelený čaj je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, tzv. katechínov, ktoré podporujú správne fungovanie imunitného systému, kardivaskulárne zdravie a navyše pomáhajú organizmu pri odbúravaní tukov.

 

Mnohé štúdie poukazujú na fakt, že pravidelné popíjanie zeleného čaju má pozitívny vplyv na celkové zdravie. Dokonca ak bojujete s tukovými vankúšikmi a zelený čaj zaradíte k vašim stravovacím návykom, s cieľom zbaviť sa ich, môže vám v pozitívnom zmysle účinne pomôcť. Vysoká hladina katechínov v kombinácii s kofeínom má podľa niektorých odborníkov potenciál urýchľovať spaľovanie tukov, aby to však skutočne “fungovalo”, potrebné je dodržať niekoľko pravidiel.

 

Kedy pitie zeleného čaju naozaj pomôže spaľovať tuky? 

Potenciál spaľovania tukov zeleného čaju spočíva v pravidelnej konzumácii 400 až 500 miligramov ECGC, čo je najaktívnejší ketechín v priebehu jedného dňa. To predstavuje približne 4 až 5 šálok silno vylúhovaného čaju. Ak vám pitie zeleného čaju nepomáha tak ako ste si predstavovali, môže to byť z dôvodu odolnosti voči kofeínu. To znamená, že ak počas chudnutia pijete okrem zeleného čaju minimálne ďalšie 3 šálky nápojov s obsahom kofeínu, učinky zeleného čaju na chudnutie môžu byť nevýrazné, alebo žiadne.

Vynikajúce pozitíva na dobrú vstrebateľnosť užitočných látok zo zeleného čaju tiež dosiahnete konzumáciou rybieho oleja a kvercetínu. Kvercetín je druh flavonoidu s výraznými protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami, ktorý má schopnosť bojovať s ochoreniami. Výskumy poukazujú na fakt, že ľudia s vysokým príjmom kvercetínu majú výrazne nižšie riziko úmrtia na mnoho typov rakoviny – pľúc, prsníka, žalúdka, hrubého čreva a ďalších typov.

Kvercetín obsahujú najmä: citrusové plody, petržlen, jablká, šalvia, čaj, červené víno, olivový olej, bobuľové ovocie, červená cibuľa, paradajky, zelený čaj a šupky hrozna.

 

Hoci sa zelený čaj teší veľkej obľube, nie je vhodný pre každého, pretože niektorí ľudia netolerujú dobre látky v ňom obsiahnuté a môže sa u nich objaviť náhle búšenie srdca, úzkosť a iné. Ak niečo také spozorujete, vhodné je poradiť sa s lekárom o (ne)vhodnoti pitia zeleného čaju.

Takiež v prípade ak užívate doplnky s obsahom zeleného čaju, potrebné je vždy dodržiavať odporúčané dávkovanie a počúvať svoje telo.

 

 

 

Další články

Zdravie
Hygienické riziká potravín

S veľkou pravdepodobnosťou ste sa málokedy zamýšľali nad jedlom ako nad potenciálnym rizikom nákazy. Snáď ešte v lete, keď…

akce
Ako vám test metabolizmu pomôže k štíhlej postave?
Zdravie
PITNÝ REŽIM - nezmysel alebo odborne obhájiteľný spôsob konzumácie tekutín?

Spôsob stravovania a kvalita potravín je v posledných 7 rokoch „v hľadáčiku médií“. Najnovším mediálnym hitom je diskusia o…

Vaše premeny

Mária Krivosudská

Na každej kontrole som videla nejaké zlepšenie

Ľubomír Ludvik

Schudol som 16 kg tuku a cítim sa nielen lepšie ale aj mladšie

Alica Andrijková

Zmenila som pohľad na jedlo ako celok – hladovky som vymenila za kvalitné a vyvážené jedlo